61% одобрение събират трите министерски оставки - това показва експресното национално представено проучване на агенция "Алфа Рисърч" по поръчка на БНТ, проведено в периода 31 август - 2 септември.

Поемането на политическа отговорност се оценява преобладаващо позитивно от гражданите, но почти 30 на сто са критичните мнения. Сред тях се открояват привържениците на двата основни политически опонента - ГЕРБ и БСП. Първите са сдържани в оценките си, заради лоялността към своите министри, вторите - заради базисното си недоверие към цялото правителство.

По-сериозният проблем, който проучването очертава, е недостатъчността на акта "министерски оставки", когато системни дефекти засягат широки обществени групи. Проучването показва, че за гражданите проблемът не е само в липсата на "сцепление" в асфалта, а в липсата на "сцепление" между работата на институциите, която трагичният инцидент край Своге осветли.

По тази причина оставките не зареждат автоматично управляващата коалиция с нов кредит на доверие. Според едва 12% те са достатъчни, за да се увеличи личното им доверие към кабинета. 19% са най-радикалните, които, напротив, втвърдяват критичната си позиция. Най-голямо внимание заслужава позицията на мнозинството, според което оставките не са в състояние да повлияят на доверието им. Това не означава, че преценяват случая като маловажен, напротив, това е червен сигнал, че този механизъм, ако остане единствен, започва сериозно да буксува, отчитат социолозите.

Доказателство за промяната на обществените нагласи от чисто политически натиск към натиск за промени във всички нива на системата е високият дял на хората (56.5%), които очакват освен оставки на министри, да има и конкретни длъжностни лица, наказани за катастрофата.

В заключение, от "Алфа Рисърч" смятат, че гражданите очакват не толкова подредба на коалиционните взаимоотношения, колкото подредба на държавата и реален, а не имитационен контрол на начина, по който институциите и длъжностните лица изпълняват своите задължения.