С два големи транспарната с надпис "Справедливост!" и с лика на убития Димитър Малинов жителите на Цалапица блокираха кръговото движение на пътя Пловдив-Пазарджик при Орта хан.

Протестът започна с едноминутно мълчание в памет на убития младеж, предава кореспондентът на БНР.

Хората скандират "Аз съм Митко и няма да мълча", "Убийците - на нас", "Чадърът е голям" и обикалят кръговото движение. Те питат защо всички институции мълчат за случая.

Протестиращите искат справедливо правосъдие и резултати от разследването на жестокото престъпление.

Майката Атанаска Бакалова настоява да види медицинската експертиза на убития си син.

Роднини и близки на Димитър искат да им бъде показана европейската заповед за арест на обвинения за убийството Рангел Бизюрев, за когото се знае, че е в Германия. Те призовават и за спешни действия по неговото залавяне.

Настояват още намиращите се в ареста за укривателство близнаци Валентин и Борислав да бъдат обвинени като съучастници в убийството.

Хората заявиха, че досега протестът е бил мирен, но вече ще минават към гражданско неподчинение и се заканиха да не освобождават пътя. Трафикът е спрян и са се образували големи колони и от идващите от Пазарджик, и от излизащите от Пловдив коли.

С протестиращите на място разговаря Радослав Начев, заместник-директор на Областната дирекция на МВР в Пловдив. Той обаче обяви само, че поема ангажимент да организира нова среща в читалището в Цалапица на протестиращите с представители на пловдивската прокуратура.

Протестите на хората от селото ще бъдат всеки четвъртък и неделя.