Протести срещу поскъпването на горивата започнаха в 15 часа в различни градове на България. В демонстрацията в Бургас се включиха близо 150 шофьори. Те се движеха в автошествие от изхода на града към квартал "Ветрен". Въпреки предупрежденията на полицията, че блокирането на пътя е недопустимо, протестиращите блокираха за около 10-15 минути движението по магистрала "Тракия", предаде БНР.

Снимка: bTV

До сблъсъци не се стигна, а още преди началото на протеста движението по магистралата беше отбивано по обходен маршрут в района на град Българово. Колоната от автомобили беше над 3 км. 

Снимка: bTV

От дни, Фейсбук група отправя призиви за бойкот на монополна верига бензиностанции в града заради поредното повишение на цените на горивата.

"Цените на горивата в последния месец буквално са полудели. Най-масовият бензин А95 е поскъпнал с около 11 стотинки, а дизелът с около 13 стотинки само за месец. Сравнението от началото на годината е още по-шокиращо. От януари бензинът и дизелът са нагоре средно с 30 стотинки", обясни Росинка Бъчварова от организаторите на протеста. За последните 3 години това е вторият протест в областния град срещу високите цени на горивата. Според шофьорите, те трябва да са с около 20% по-ниски.

Протест на горивата имаше и в Стара Загора. Въпреки футболната среща Берое - ЦСКА, над сто човека се събраха край парк Бедечка, за да изразят недоволството си от поскъпването на бензина и дизела, съобщи bTV.

По-рано днес пред прозорците на Министерския съвет в София членове на синдикат "Защита" протестираха срещу високите цени на горивата, тока и парното.

 

"Цената на горивата не се регулира от страна на държавата, това са цени, които се определят на база пазара, търсенето на предлагането, така че това са нормалните пазарни механизми, които действат. Държавата няма механизми, с които да влияе и да коригира цената на горивата. За нас важат правилата, свързани с либерализирания пазар. Знаете че, има регулация по отношение цената на ел. енергия, само за битовите потребители за регулирания пазар, но тенденцията е и тази регулация с времето да отпадне, така че да можем да вървим към либерализиран пазар, защото единственият най-добър барометър за определяне на всяка една цена на различни стоки и услуги е именно пазарът", заяви междувременно министърът на енергетиката Теменужка Петкова.