Недоволни граждани се събраха пред френското посолство в София с искане да бъде защитен българският интерес по казуса с Република Северна Македония.

Според тях има значителни разлики между текста на "френското предложение", одобрено от България, и на документа, предаден от Скопие.

Протестът е под наслов "Не предавайте Македония". Според протестиращите основните разлики във френското предложение, предадено на България, и предадено на РСМ са в историческите въпроси - именно най-чувствителните теми.

Пред БНР Александър Александров от организаторите определи френското предложение, одобрено от българския парламент, като "програма минимум".

"Всъщност ние искаме да припомним на нашите евроатлантически партньори, че вдигайки ветото, ние сме им гласували доверие, че те ще пазят нашия интерес. И заради това сме тук, за да припомним на ЕС, на НАТО, на всички тези евроатлантически партньори, че ако искат да бъдем техни съюзници, а те - наши, всъщност трябва да се отнесат коректно към тази кауза, която ние защитаваме", каза той.

На огражденията пред френското посолство, поставени от полицията, организаторите разлепиха редица снимки и надписи, които според тях показват антибългарските настроения в Скопие.

По-рано кандидатът за премиер от ПП Асен Василев коментира, че "българските управляващи са свършили своята работа по предложението за преговорния процес на Скопие".

Българското външно министерство заяви, че знае всички френски предложения, но спекулации у нас може негативно да се отразят в РСМ.

За утре президентът Стево Пендаровски свика заседание на Съвета за сигурност, на което ще бъде разгледано предложението на френското председателство. Премиерът Димитър Ковачевски и външният министър Буяр Османи защитиха предложението с аргумента, че с него македонският език става официален в Европейския съюз.

Протест и в Скопия, организиан от опозицията

Протест организира и македонската опозиция в Скопие пред сградата на правителството тази вечер. "Не ни трябва Европа, ако трябва да се асимилираме" - това е посланието на председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, отправено на протеста срещу предложението на френското председателство за преговорна рамка на страната с ЕС.

Мицкоски заяви, че не го интересува какво казва премиерът на Албания Еди Рама, който призова Република Северна Македония да приеме предложението на ЕС, но се интересува "от посланието на тези хиляди хора тук и това е "Не" за предложението."

"Не искам да съм в Европа, защото имам право да бъда македонец, който говори македонски език и който се бори за своята Македония, за своята идентичност, за своята култура, за своята история и за своето наследство. Ще чакаме. Ако Европа не е готова да приеме нас, цивилизованите македонци, по един цивилизован и достоен начин, там, където ни е мястото- в Европа. Ще чакаме да дойдат хора, които разбират какво искаме да правим, днес го казваме - Македония преди всичко, македонската идентичност - преди всичко", каза лидерът на ВМРО - ДПМНЕ.

Протестът беше обявен вчера, когато след свой анализ на предложението Мицкоски заключи, че то представлява "или асимилация и българизация, или никакъв ЕС".

Прочитът на предложението, което правителството направи, е противоположен на продължаващите и днес консултации. На продължителна пресконференция с медиите министърът на външните работи Буяр Османи е категоричен, че предложението защитава "чист македонски език в ЕС" и последен шанс за страната за старт на преговори и влизане в ЕС "такъв, какъвто е сега".

За понеделник е насрочена онлайн среща с българския външен министър Теодора Генчовска относно двустранния протокол, но той не е свързан с рамката и ще бъде подписан, когато правителството на РСМ одобри целия пакет.