Десетки граждани и гости на столицата протестираха пред Министерския съвет и шестваха по бул. Витоша срещу насилието над животни. Те настояват за по ефективна зоополиция и за промени в Наказателния кодекс, които да завишат санкциите при посегателство върху животни.

Въпреки, че у нас е приет закон за защита на животните и жестокостта към тях е инкриминирана, насилието над тях ескалира, каза организаторът на проявата Ирина Николова от Сдружение "Помощ за животните Дара".

Снимка: Булфото

"Насилието над животните води към насилие над цялото общество. Социалната мрежа е залята с такива извращения. Освен това, кметовете на общините съдействат и унищожават бездомни животни, МЗХ. Те са участници в тези престъпления. Искаме санкции", добави тя.

Демонстрацията подкрепиха хора от страната и извън нея. Някои от тях дойдоха с домашните си любимци.

Снимка: Булфото

На протеста бе и кучето Роузи в инвалидна количка, изработена специално за нея, заедно с нейната стопанка.

"Роузи е блъсната от кола на едно гробище и така се е влачила с дни. Никой не я е забелязал. Счупен ѝ е гръбнакът. Колата е избягала. Осинових я. Аз имам организация за защита на животните", каза стопанката ѝ.

"Отношението на българина към животните премина границите на нормалното. Отношението на хората към животните е нещо нечовешко", добави друга участничка в протеста.

"Искаме да има ефективни присъди срещу посегателите на животни. Контролните органи бездействат и не взимат адекватни мерки срещу нарушителите и по този начин ги стимулират, защото те се чувстват безнаказани. Животни биват избивани безпричинно, сякаш са бездушни същества. В повечето приюти са назначени мразещи животните хора и неспособни ветове. Искаме да има постоянен достъп до животинките, както и да оказваме помощ за тяхното съществуване", обясни по-рано пред БНР д-р Леонсия Докузова.

Тя цитира и данни от научни изследвания, доказващи, че насилниците над животни са и насилници на хора.