Близки на Десислава Иванчева и Биляна Петрова се събраха на протест пред Съдебната палата в София тази вечер. Те настояват присъдите им да бъдат отменени, съобщи БТА.

Хората събират подписи, с които ще искат и помилване на осъдените. Молба за помилване до президентската институция вече е подал и адв. Николай Хаджигенов, съобщи самият той с пост във Фейсбук.

"Пичове, шубета и вие каскети. Изпратих молба за помилване на Десислава Иванчева до Президента. Не сме подстрекател, но можете и вие да го направите. Един обикновен АДвокат", написа Хаджигенов.

Малко по-рано, че ще поиска помилване, обяви в социалната мрежа и лидерът на "Изправи се, България" Мая Манолова.

С пост във Фейсбук тази сутрин бившият кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева заяви, че влиза в затвора след окончателна присъда на върховния съд по дело за подкуп.

Иванчева, заместникът ѝ Биляна Петрова и Петко Дюлгеров бяха подсъдими за подкуп, искан от строителния предприемач Александър Ваклин. Тримата бяха задържани при акция в центъра на София на 17 април 2018 г. Тогава от автомобила, в който пътуваха Иванчева и Петрова, бяха иззети предварително белязани евробанкноти.

Справка по делото показва, че Десислава Иванчева е осъдена на шест години затвор, 12 000 лева глоба и лишаване от право да заема ръководна държавна и общинска длъжност за осем години. Петрова е осъдена на пет години затвор, 10 000 глоба и лишаване от право да заема длъжност за шест години. Петко Дюлгеров е осъден на четири години затвор, 8 000 лева глоба и без право да заема длъжност за срок от шест години.

От окончателната присъда на тримата ще бъде приспаднато времето в ареста и времето под домашен арест - около три години.