Българската православна църква почита паметта на Свети великомъченик Мина, смятан за покровител на семейството и пазител на сираците и бездомните.

Свети Мина закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здраве на децата си, за радост и благополучие на дома, както и за рожба.

Виктор бил войник при император Антонин (138-262) в Италия, който преследвал християните. Виктор отказал да принесе задължителната жертва на боговете и бил подложен на мъчения, но ги преминал невредим. При всички жестоки мъчения, на които е подложен Виктор, присъствала младата християнка Стефанида. Тя видяла слизащите от небето венци - за него и за нея, започнала да слави подвига на мъченика и заедно се удостоили с мъченическа смърт на 11 ноември 213 г.

Викентий бил дякон във Валенсия, Испания, при император Диоклетиан. Пострадал за вярата си и мъченически убит през 235 г.

През живота си Теодор често изцерявал болни. Бил хвърлен в тъмница, изпратен на заточение, след дълги страдания починал в 826 г. С молитвите при гроба му се извършвали много чудеса.

В народните представи свети Мина е бил господар на вълците, които трябвало да пуска и да прибира. Неговият празник бележи средата на така наречените Вълчи празници - от Архангеловден до Коледни Заговезни - времето, в което вълците бесуват и са най-дългите нощи. 

На този ден празнуват Минчо, Мина, Минка, Виктор, Виктория, Викентий.