Вече има задържани и за двата случая, на които всички станахме свидетели чрез заснети и разпространени клипове в социалните мрежи. Това съобщи във Facebook вътрешният министър Калин Стоянов във връзка със сбиванията между българи и чужденци в София.

"Установено е по безспорен начин, че не става въпрос за напрежение на расова основа, пише Стоянов.

По думите му са задържани двама чужденци - 24 г. от Египет и 20 г. от Сирия за нападението над двете непълнолетни момчета и момиче на бул. "Витоша" на 6-и срещу 7-и март. Те се познават и конфликтът е от личен характер.

"При втория случай във връзка с нападнатите момчета студенти от Великобритания е задържан 16 годишен български гражданин, известен на полицията за кражби и грабежи", отбелязва вътрешният министър и продължава.

Той припомня, че още през вчерашния ден с негово разпореждане са били предприети допълнителни мерки за гарантиране на реда в София. По време на специализирана полицейска операция в столицата бяха задържани близо 100 души, които бяха проверени и профилактирани, коментира още Стоянов и продължава:

"По категоричен начин заявявам, че засиленото полицейско присъствие от екипи на СДВР и Жандармерията е с цел недопускане на нови прояви на насилие, както срещу български граждани, така и срещу чужди - независимо дали са със статут на бежанци или туристи"

"Важно е да отбележа също, че за реда в бежанските центрове ( какъвто е и този в кв. Овча купел) се грижи частна охранителна фирма, наета от Държавната агенция за бежанците( ДАБ). Въпреки това за спокойствието на всички граждани, живеещи в районите, където са изградени такива центрове, МВР е осигурило засилено полицейско присъствие", добавя Стоянов.

И апелира тези случаи да не се използват за политически цели и да не се правят опити за внушения сред обществото, че тези конфликтни ситуации са на расова основа.