40 пореден ден продължават протестите с искане за оставка на правителството и главния прокурор. В столицата остават блокирани кръстовищата на Орлов мост, пред Ректората на СУ и на Ларгото, където тази вечер недоволните от управлението на Бойко Борисов отново замеряха сградата на Министерски съвет с яйца. Сготвихме омлет лично за Борисов, заявиха протестиращите.

Протестът и днес затрудни движението в центъра на София и предизвика недоволството на част от гражданите.

"Пречат на нормалните хора, които отиват на работа. По-добре да го направят като започне работа парламентът, тогава да блокират, поне да се знае защо", каза Лъчезар Костадинов пред БНТ.

"Вече смятам, че става прекалено и само ще породи излишни напрежения между хората, които работят и плащат данъци и хората, които искат да стоят тук и да пият бира", добави Илия Грозданов.

Подкрепящият протестите Камен Добрев обаче заяви: "Не само Орлов мост, трябва да бъде блокирана цяла София. Безобразието на това управление вече стигнаха праг, който не трябва да бъде търпим".

Снимка: БТА

Вижте още снимки >>

"Надяваме се просто час по-скоро г-н Борисов и компания да склонят най-сетне да напуснат МС и да махнем тези барикади и да се започне нормален ритъм на живот в България", допълни един от участниците в блокадите Александър Георгиев.

Освен линейки, през блокираните кръстовища днес се пропускат и велосипедисти. 

Междувременно основните организатори на протеста от Отровното трио дадоха брифинг пред Министерски съвет, на който стана ясно, че се събират сили за мощен национален протест. Все още обаче не е ясна датата.

Освен това проф. Велислав Минеков, Арман Бабикян и Николай Хаджигенов заявиха, че имат информация, че се готви смяна на премиера, като евентуалният му наследник, според тяхната информация, е човек, който скоро се е върнал от чужбина.

Те донесоха и ковчег, като символ на края на управлението.

Снимка: БТА

"Корупцията няма душа. Погребахме диктатурата на Борисов. Сега ще я нахраним с жито, душата се отделя на 40-тия ден", заяви Хаджигенов.

По-късно протестното шествие се отправи към Орлов мост. По информация на БЛИЦ там е задържан младеж, който хвърлил стъклена бутилка, а след това извадил газов пистолет. Според свидетели той е бил в нетрезво състояние. След инцидента е задържан.

След това протестиращите се отправиха към кръстовището на бул. "Ситняково" и бул. "Шипченски проход". След 21,30 пространството пред румънското посолство беше блокирано, както и в някои други вечери.

Снимка: БНТ

Първоначално много автомобили бяха блокирани и някои от тях успяха да се измъкнат трудно в създалия се хаос. Трафикът в района е изключително затруднен, тъй като на мястото пак няма полиция. Протестиращите твърдят, че това се прави умишлено, за да се стигне до напрежение между тях и недоволните шофьори. 

Снимка: bTV

При досегашните блокади на това място те продължиха само около час.

Междувременно медицински сестри, водени от уволнената преди няколко месеца тяхна колежка Мая Илиева, започнаха протест пред Здравното министерство, като направиха там палатков лагер.

Снимка: БТА

Те обявиха, че протестът ще е безсрочен. Недоволните искат намаляване на извънредния труд, достойно възнаграждение и цялостна реформа в здравната система, особено в условията на коронавирус.

В един момент министърът на здравеопазването Костадин Ангелов се срещна с медицинските сестри. Той обяви, че ще е инициира законова промяна с цел представители на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи да могат да участват в договарянето на Националния рамков договор.

Снимка: БТА

"Исканията на медицинските сестри не са от днес, а са от доста време, голяма част от тях са коректни и могат да бъдат решени не с много усилия и с не много средства", коментира Ангелов.

Той увери, че е осигурен финансовият ресурс за всички работещи на първа линия в борбата с COVID-19 и припомни, че със задна дата се увеличават цените на клиничните пътеки и процедури, като се очаква това да доведе и до увеличаване на заплатите.

Протести и тази вечер има в още градове в страната. Най-напрегнато беше във Варна, където президентът говори пред недоволните, докато наблизо имаше контрапротест.