До крайните мерки се стигна, след като в събота екип на Спешна помощ, който бе извикан заради препила 15-годишна ученичка в София, бе пребит от нейни приятели.

Лекарят от екипа - д-р Красимир Йорданов обяви, че ще съди нападателите си, предаде Дарик радио. Медикът призна, че и друг път е бил обект на агресия, докато е изпълнявал задълженията си, но подобно нападение преживява за първи път. В момента д-р Красимир Йорданов е в болничен.

"Това са няколко реда промяна в закона, които решават този проблем и които се протакат вече с години. Случилото се в София окончателно изчерпа нашето търпение, затова не е ултиматум, а едно напълно обосновано искане", категоричен бе председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов, цитиран от БНР.

Той обясни, че ако се стигне до протест и спиране на работа, все пак ще бъде осигурена най-неотложната спешна помощ, а всички медици ще бъдат призовани да се включат с масови действия в защита на своите права за спокойно упражняване на професията.

Законопроектът, внесен в предишното НС, предвижда инкриминиране на посегателствата и приравняване на лекарите със защитените професии на полицаи, прокурори и др., припомниха от организацията. Промените бяха гласувани на първо четене в края на ноември м.г. Те предвиждат до 15 години затвор за нападение и нанасяне на тежка телесна повреда на медицинско лице.

В писмо до ръководството на НС от съсловната организация изразяват увереност, че предложените изменения в Наказателния кодекс наистина ще бъдат сред първите актове, приети от сегашния парламент, тъй като за пореден път българските лекари и медицински сестри "стават жертва на вандалско поведение", докато изпълняват служебните си задължения.

Сливенският районен съд даде три месеца затвор за 29-годишен мъж, нападнал екип на Спешна помощ на 21 януари 2013 г.
Тогава по време на преглед и при опит да му бъде оказана медицинска помощ, пациентът нападнал медицинския екип. Той ударил по лицето лекаря и медицинската сестра.
Присъдата е била постановена след споразумение между обвиняемия и Районната прокуратура. Осъденият ще изтърпи наказанието при първоначален строг режим.