Гласуваха общо 91 народни представители, от които 88 бяха „за”, 1 – „против” и 2 – „въздържал се”. Тримата, които не гласуваха за законопроекта, бяха от ГЕРБ.

Промените предвиждат наказанията за нападение над медицински лица да са следните: от 5 до 15 години затвор при тежка телесна повреда; от 3 до 10 години затвор при средна телесна повреда; от 1 до 5 години затвор при лека телесна повреда, при която е пострадало здравето на потърпевшия, и до 3 години при лека телесна повреда, при която има болка и страдание, но без разстройство на здравето.

Преди гласуването вносителят на промените - депутатът от Синята коалиция д-р Ваньо Шарков, отговори на Даниела Дариткова от ГЕРБ, като заяви, че лекарите в парламента не са в конфликт на интереси по този законопроект, защото те нямат финансова полза от него.
Шарков прочете писмо на група лекари, изпратено до председателя на Народното събрание и други институции в страната. Авторите му работят в спешната медицинска помощ и съобщават за бити свои колеги, заради което нападателите са били глобени за дребно хулиганство.

„Прочетох за наказанията, които са понесли хората, нанесли побой над лекари и медицински екипи, но вижте за сравнение какво пише в чл. 325б от Наказателния кодекс. Забележете, лекарите и медицинските специалисти са бити и биячите са глобени от 150 до 200 лв. А чл. 325 от НК пише - за прояви на жестокост към гръбначно животно, причиняване на смърт, тежко или трайно увреждане на гръбначни животни насилникът да се наказва с лишаване от свобода от 3 години и глоба от 1000 лв. до 5000 лв. И ако някой от вас има съмнение дали трябва да бъде подкрепен законопроектът, просто се замислете защо наказанията за бой над гръбначно животно са такива, а наказанията за бой над лекари са 200 лв.", заяви Ваньо Шарков.

Председателят на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова уточни, че текстовете се нуждаят от прецизиране, което ще бъде направено между първо и второ четене, като например че разпоредбите се отнасят само за телесна повреда на медицински работници, а не и при убийство, предаде БТА.
"Но с гласуването в пленарна зала трябва да покажем на обществото отношението ни към неговите лечители, затова да подкрепим промените", призова тя.

Вчера мнозинството, след гласуване и прегласуване, реши предложението за инкриминиране на нападенията над лекари и медицински лица да бъде разгледано в пленарната зала въпреки съпротивата на Искра Фидосова.