Около 200 души се събраха на пред Министерския съвет тази сутрин. Хората настояват мястото да се запази като зелен район.

Инвестиционните намерения на фирма „КАМИКО” ООД са за изграждане на кариера за добив и първична обработка на строителни материали. Договорът е подписан от правителството в оставка в началото на декември м.г.

"Хората са притеснени от замърсяването на въздуха.  Договорът за концесията е подписан миналата година. Община Нови Искър е обжалвала, но е загубила делата на всички инстанции", каза кметът на район "Кремиковци" Ивайло Панов пред NOVA.

По думите му единствената институция, която може да спре изграждането на кариерата, е Министерството на околната среда и водите.

"В момента тече законоустановената процедура. Компетентният орган трябва да се произнесе каква ще е вредата за околната среда. Процедурата си тече. Надеждите ни са към Министерството на околната среда и водите. Само това може да спре процедурата да продължи",  каза кметът Панов.

Местните хора са категорични, че кариерата ще доведе до изсичане на десетки декари вековна борова гора, което е в разрез с битката на Столичната община срещу замърсения въздух.

От 240 дка терен, върху който се планира да бъде изградена кариера, 180 дка са борова гора.

Освен това, разкриването на открита кариера в непосредствена близост до населените места ще доведе до наднормено шумово и въздушно замърсяване.

Те напомниха, че в продължение на години са били подложени на замърсяване от металургичния комбинат „Кремиковци".

"Хората достатъчно години търпят замърсители от "Кремиковци". Това е нещо, което няма да допуснем, за чистия въздух за нас и нашите деца. Взривната дейност влияе отрицателно на всичко. При него е неминуемо прахта да отиде към населеното място. Само от Локорско от 180 присъстващи,150, 160 човека са се подписали срещу кариерата", каза инж. Марин Грозданов пред БНТ, един от организаторите на протеста.

Той посочи и какви очаквания имат протестиращите.

"Това, че ние в случая не сме сами, а местната власт в лицето на нашите кметове е зад нас, е голям плюс. Очакваме и Столична община да застане на страната на хората, защото, след като нашите кметове са зад нас, няма логика Столична община да бъде против нас и аз съм сигурен, че те ще защитят нашия интерес.

Друг протестиращ разказа за времето, когато металургичният комбинат работеше.

"От 60 години къщата ни беше до рудника, сирените бият на обяд, влизаме вътре да се крием, гърми се. Пране не може да се простре. Това е прах и стрес. От другата страна има комбинат. Трябва ли да се изселим и ние в чужбина, трябва ли да пратя дъщеря ми в чужбина".

Хора, включили се в протеста, обясниха още, че освен проблемите със замърсяването има и други въпроси. Един от тях е, че трасето на бъдещата кариера, по което ще се движат тежкотоварни камиони, минава през частни земи. Засяга се и маршрутът към Софийската Света гора - средновековен комплекс от 14 манастирски обители в околностите на София.