Съдът назначи допълнителна експертиза, за да провери новите твърдения. 

Мейзер обжалва пред Варненския апелативен съд, осъдителната присъда на Окръжен съд – Варна, признал вината й за 2 престъпления – затова, че причинила по непредпазливост смъртта на съпруга си Николай и затова, че предложила подкуп на полицейски служител. 

Подсъдимата се отрече от показанията, дадени от нея на досъдебното производство, както и от тези, които на два пъти е правила пред първата съдебна инстанция.

В своите обяснения пред състава на Апелативен съд-Варна, тя представи нова версия за обстоятелствата, свързани със завързването на т.нар.“свински опашки“ около краката и врата на съпруга си Николай. Разказа, че е била притискана от разследващите и от наблюдаващия делото прокурор, за първите показания, направени от нея веднага след трагичния инцидент. 

Варненският апелативен съд уважи искането на адвокатите на майката на Николай и допусна допълнителна Съдебномедицинска експертиза, която да изясни дали установените травматични увреждания по тялото на починалия мъж могат да бъдат получени по начина, за който свидетелства днес подсъдимата.

За следващото съдебно заседание, което съдът насрочи за 29 март 2018 година, ще бъде призован за разпит и разследващия полицай Веселин Радев. Той ще трябва да изясни дали в хода на досъдебното производство е оказвал натиск върху Анита Мейзер да дава конкретни показания и да поеме вината затова, че по непредпазливост причинила смъртта на съпруга си.

В хода на днешното съдебно заседание Варненският апелативен съд остави без уважение молбата на подсъдимата да й бъде изменена в по-лека мярката за неотклонение.

Мейзер, която е задържана от година и 8 месеца поиска по-лека мярка, за да се лекува и уточни, че след като миналата седмица е изтекъл срокът на американския й паспорт, тя няма как да се укрие от правосъдните органи. Подсъдимата заяви, че би искала да докаже своята невинност.

Варненският апелативен съд обаче не сподели основанията на Анита Желева и на нейните адвокати. Фактът, че срокът на американския й паспорт е изтекъл не е основание да се промени изводът, че ако е с по-лека мярка за неотклонение подсъдимата може да се укрие.

Още на влизане в съдебна зала Мейзер заяви, че тя е единствената, която е осъдена за подкуп. 

Следващото съдебно заседание на Варненския апелативен съд, на което ще се изслуша допуснатата допълнителна съдебно медицинска експертиза, както и разследващия полицай Веселин Радев, ще се проведе на 29 март 2018 година от 9,00 часа.

Припомняме, че за убийството по непредпазливост подсъдимата получи три години и половина затвор, а затова, че е предложила подкуп от 30 000 евро на разследващия полицай съдът й присъди 4 години и половина “лишаване от свобода“. От двете наказания Желева ще търпи по-тежкото. Първата съдебна инстанция наложи на подсъдимата глоба в размер на 8 000 лева, както и обезщетение на майката на Николай в размер на 150 000 лв..