35-годишният обвинител бе задържан на 13 януари в центъра на Шумен при зрелищна спецакция, след като се опита да избяга от полицаите.
Пенев поискал 25 000 лева и получил 21 000 лева с цел да съдейства за прекратяване на водено наказателно производство срещу адвокат Найден Николов от страна на друг прокурор от Районна прокуратура Шумен – Янко Железов, съобщи БГНЕС.

Софийска градска прокуратура поиска най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража”, като според държавното обвинение няма опасност обвиняемият да се укрие, но има опасност да въздейства върху волята на свидетели и върху техните показания и по този начин да изгради защитната си теза. След изслушването на защитата прокурорът по делото отбеляза: „Още малко и мен адвокатите щяха да ме убедят, че Румен Пенев е жертва. Явно те четат материалите по делото, както дявол Светото евангелие”.

В миналото си Румен Пенев е имал присъда, но е реабилитиран, съобщи "Фокус". 

Съдия Мариян Марков обаче реши шуменският прокурор да бъде под домашен арест. Според магистрата – налице е първата и най-важна предпоставка за взимане на мярка „задържане под стража”, а именно – обосновано подозрение за авторство на деянието. За да остане в ареста обаче, трябва да са налице и другите две предпоставки за задържане под стража, а те липсват.

"Няма опасност прокурор Румен Пенев да се укрие и съдът счита, че твърдението на прокуратурата, че обвиняемият може да въздейства върху свидетели, е хипотетично. Всички свидетели вече са разпитани. С цел избягване на най-малката вероятност за въздействие, съдът определи мярка „домашен арест”, се казва в решението на СГС.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

По-рано днес комисията по професионална етика и превенция на корупцията към Висшия съдебен съвет се самосезира по случая, като от там уточниха, че ще бъдат изискани всички документи, за да се предприемат следващи действия от страна на съвета.
"ВСС през целия си мандат отстоява непримиримост към магистрати, които нарушават закона, професионалната етика и уронват престижа на съдебната власт, така ще бъде и при този случай", коментираха висшите магистрати.