Недялка Попова, в което тя посочва, че “когато мюсюлманите у нас станат 30%, държавата ще е застрашена“.

След извънредно заседание по казуса от Съвета излязоха с отворено писмо, в което определят думите на Попова като “престъпление от омраза срещу всички мюсюлмани в България и извън нея“.

От мюфтийството посочват, че в думите на прокурора има дискриминация на религиозна и етническа основа – ксенофобия, ислямофобия, реч на омразата и дори подбуда към действия за ограничаване броя на мюсюлманското население.

По този повод от мюфтийството отправят питане към президента, Народното събрание, Министерския съвет, съдебната власт и прокуратурата дали изказването на Попова съответства с политиката на държавата към мюсюлманите в България и дали това е държавна политика, или е лично мнение на прокурора.

В позицията се посочва, че ще бъдат използвани всички демократични и законови средства за защита на човешките права, в това число и сезиране на компетентните европейски институции и организации.

По-рано главният прокурор Сотир Цацаров определи изказването на Недялка Попова като “недопустимо“ и допълни, че Инспекторатът към прокуратурата ще разгледа случая.