На 2 април в Четвърто Районно управление на МВР-Варна бил подаден сигнал, че предната вечер в двора на училище във варненското село Царевци е извършено посегателство върху националното знаме.

При огледа, в който е участвал и следовател от Следствения отдел на Специализираната прокуратура, били установени следи от подпалване. Веднага стартирало и разследването по случая, проведено под ръководството на Специализираната прокуратура.

В хода му е установен и задържан извършителят – 16-годишен ученик от същото село. Изяснено е, че той е свалил знамето, счупил дръжката му и след това го запалил. Обгорелият национален трибагреник е намерен в училищната сграда, където непълнолетният проникнал, след като счупил два прозореца.

Прокурор от Специализираната прокуратура е разпитал непълнолетния извършител на престъплението. Той ще отговаря за опетняване знамето на Република България - престъпление, за което в Наказателния кодекс е предвидено наказание "лишаване от свобода" до 2 години или с глоба до 3000 лева.