Говорителят на главния прокурор - Румяна Арнаудова и зам.-директорът на "Вътрешна сигурност" в МВР Павлин Коджахристов разкриха подробности за спецоперацията в София, при която вчера бяха задържани двамата полицаи, предаде БТА.

Всичко започнало в края на миналата година, когато в квартира в "Студентски град" влезли полицейски служители по сигнал, че там има незаконни вещи. Претърсили квартирата и казали, че намерили наркотици. Един от студентите бил задържан, а после психически и физически малтретиран.

Униформените го завели в Седмо РПУ и го заплашили, че ако не им съдейства ще му съсипят живота. У студента имало 337 лева. Полицаите взели 330 от тях и поискали още 670 (до 1000 лева), за да го пуснат.

"Никъде в прокуратурата няма данни за този арест", каза Арнаудова.

Нещата обаче не свършили до тук. На следващия ден студентът бил намерен отново от единия полицай - 24-годишния Божидар Милев, който поискал и взел останалите 670 лева. Последвали още срещи, на които Милев имал още искания и давал обещания - казал на студента, че трябва да продава наркотици, като работи за него. Поискал му и 300 лева седмично, за да го покровителства. Така студентът дал още 1200 лева от страх.

В началото на февруари от момчето било поискано и да намира момичета, които не само да продават дрога, а и да проституират.

Тогава студентът подал сигнал в прокуратурата. Той казал, че полицаи го изнудват, като го карали да извършва престъпления.

"Униформеният казвал на студента кога да продава дрога, къде, от кои полицаи да се пази, с какви коли са се движили. Няколко срещи между студента и полицая са записани със СРС-та", посочи Румяна Арнаудова.

При разследването, криминалистите стигнали и до втория полицай в схемата - 30-годишния Николай Апостолов. Той бил представен на студента като лице, което контролира наркоразпространението в района около Народния театър. Представял се като човек, който работи за Златомир Иванов - Баретата и Димитър Желязков - Митьо Очите.

На 12 март Апостолов дал на студента два вида наркотици - марихуана и пико. А той от своя страна ги дал на разследващите. Уговорката била Николай Апостолов да получава по 60 лева за продажбите. В последствие полицаят станал по-активен в уговорките със студента. Обяснявал на младежа как да си направи кръг за наркоразпространение, че в този кръг трябва да има момиче, да намери проститутки. Освен това двамата говорили за намиране на семена за марихуана и апартамент за отглеждането им.

Вчера студентът и 30-годишният Апостолов се срещнали в кв. "Бъкстон", за да си разменят пико срещу 300 лева. Парите били белязани. Първоначалната уговорка била за по-малко пари (270 лева), за това и полицаят влязъл в магазин, за да развали пари и да върне ресто на младежа. В този момент полицаят е задържан, като не се е съпротивлявал.

При ареста на 24-годишния Божидар Милев край столичен мол обаче имало изстрели. Той ползвал оръжие срещу колегите си със служебното си оръжие. Това станало, когато бягал. Извикал "Аз съм полицай" и стрелял. При преследването двама полицаи са с травми, но ранени от стрелбата няма.

Милев и Апостолов са в следствения арест, като от прокуратурата ще поискат от съда да им наложи постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". От МВР и държавното обвинение определиха поведението на двамата задържани като "крайно арогантно".

Божидар Милев ще бъде обвинен за подкупи, при използване на служебно положение и изнудване, а Николай Апостолов за разпространение на наркотици.

Зам.-директорът на Вътрешна сигурност в МВР Павлин Коджахристов призова при казуси с корупция от страна на полицаи да се подават сигнали срещу тях.