Инцидентът стана на 3 май край монтанското село Смоляновци.

Обвиняемият турски гражданин работил като шофьор на товарен автомобил и системно пътувал в Европа, като преминавал транзитно през България, поради което познавал пътната мрежа в страната, съобщиха от държавното обвинение.

Във фаталния ден Серкан Ч. пътувал по маршрут от Германия за Турция през България, като управлявал тежкотоварен камион DAF и прикачено към него ремарке. Около 19 ч. тираджията наближил района на село Смоляновци, като валял дъжд и настилката била мокра и хлъзгава. Въпреки това водачът на ТИР-а шофирал със скорост от 98 км.ч., при положение, че за този тип превозни средства е в сила ограничение от 70 км.ч. при движение извън населено място.

Непосредствено преди селото, на продължителен десен завой, тираджията навлязъл в лентата за насрещно движение и се ударил в идващия автобус на фирма "Монтана АТ", движещ се по линията София-Видин.

Сблъсъкът бил толкова силен и внезапен, че изхвърлил автобуса от пътното платно, вследствие на което той смазал предпазните мантинели и се преобърнал в крайпътната нива.

При катастрофата загина 21-годишна студентка, а над 10 души бяха ранени, включително и жена в напреднала бременност.

Обвиняемият Серкан Ч., който е с мярка за неотклонение „Задържане под стража“ в Софийския затвор, не се признава за виновен по предявеното обвинение, като счита, че няма вина за произшествието.

Предстои насрочване на първо съдебно заседание по делото.