За това предупреждават експерти на Saxo Bank. Според тях, много по-тревожен е другият сценарий - да ни връхлети криза, подобна на тази от 2008 година.

"Засега не може да се прогнозира в кой сектор на икономиката ще започне кризата. Но ако търговската война между САЩ и Китай навлезе в реална фаза, това ще бъде началото на края", анализират те.

Според данните, забавянето на китайската икономика е започнало в началото на 2017 година, когато кредитният импулс чувствително е отслабнал, главно поради ограничаване на държавните инвестиции в икономиката на страната. Най-уязвимият сектор на китайската икономика е пазарът на недвижими имоти. За последните две години цените на имотите в страната зависят 3/4 от достъпните кредити, а точно те вече намаляват.

Еврозоната също представлява проблем, анализират финансови експерти. Те цитират данни на Европейската комисия и Markit, които ясно показват зависимостта на еврозоната от износа, докато потребителското търсене остава ниско. Прогнозата на Световната банка сочи, че глобалната икономика ще регистрира икономически ръст от 3.1% през 2018 година, след което ще се забави- 3% през 2019 и 2.9% през 2020 година.

Трябва да се отбележи обаче, че към момента оптимистите и песимистите в прогнозата за развитието на световната икономика през следващите две години са почти наравно. Така че може и да се разминем с нова световна икономическа криза.