Шефът на Нацианалния институт за метеорология и хидрология проф. Брънзов (НИМХ) е отстранен за фрапиращи нарушения. Това обяви пред Нова тв професор Кристалина Стойкова от Българската академия на науките (БАН).


"Установени са фрапиращи нарушения. От БАН назначихме финансова проверка, а проф. Брънзов не позволи тя да се извърши. Това е документирано. Така имаме нарушение на Устава на БАН и неизпълнение на решение на БАН", обясни тя.

Проф. Стойкова добави, че от страна на БАН са спазени всички процедури. "С изваждането на един човек едва ли ще се срине НИМХ. Трябва да преглътнем", каза още проф. Стойкова.

Припомняме, че ръководството на БАН прекрати мандата на професор Христомир Брънзов като директор на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Уволнението идва в контекста на няколкомесечни протести на метеоролозите с искания НИМХ да се отдели от БАН, тъй като не са доволни от бюджета, който им се заделя за заплати и издръжка. Огромната част от работещите в НИМХ искат институтът да мине под шапката на Министерство на образованието и науката.