Все още нямаме постигната договорка с БАН относно бъдещето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Това обяви пред Dir.bg директорът на НИМХ проф. Христомир Брънзов. Ето какво сподели още той.

- Проф. Брънзов, докъде стигнаха разговорите с председателя на БАН академик Юлиян Ревалски, който обяви, че се учудва, че не приемате решението да останете като институт в академията, а бюджетът ви да се определя с решение на Министерски съвет?

- Позицията ни продължава да е същата - искаме отделяне от БАН.

- Какво не приемате от предложението да имате самостоятелен бюджет...

- Става въпрос за няколко неща, които не са изказани докрай. Какво имам предвид. Че институтът ще има самостоятелен бюджет, който ще бъде гласуван от Министерски съвет. Е много хубаво, но не казват кой ще определи парите в бюджета. Очевидно това ще е ръководството на БАН, което отново ни поставя в ситуация, в която се сблъскваме с това какво точно работи институтът. Другото нещо, което ни притеснява, е развитието на научната дейност, която се върши в института. В БАН е приета стратегия, която дава приоритет на фундаменталните научни изследвания. А нашите научни изследвания са строго приложни и са насочени към практическата дейност. Друг момент, който никой не засяга, е системата за управление на БАН. Тя се управлява от колективни органи - Общо събрание и Управителен съвет. В момента има предложения, които са на ръководството на БАН и на ръководството на Общото събрание. Никой не е наясно след това какво ще се гласува на Общото събрание. Ще се утвърдят ли решенията на ръководството на БАН, или не. Това са органи, които по презумпция са демократични, но става въпрос за 110 души от различни институти, които не познават добре нашата работа и не са оперативно действащи органи. При нас дейността в голяма част е оперативна и изисква да се вземат решения в рамките на минути. В БАН няма кой да вземе такива решения. И другото, което твърде много ни притеснява, е изказването за механично изваждане на института. В действителност БАН механично иска да раздели института, защото при нас в продължение на много години създадохме една симбиоза между наука и практика. Хората в института, с единични изключения, не се занимават само с научна дейност, а в същото време изпълняват и оперативна дейност. Учените в института, които искат да се занимават само с наука, разбира се, при излизане на института от БАН, ще продължат да се занимават само с наука. Има механизми как да стане това и те ще продължат да развиват фундаментални науки. И думите, които се чуват, да се прави нова Национална хидрометеорологична служба означават пълен крах. Причината е, че учените са и мениджмънтът на Националната хидрометеорологична служба. Всичко това ме кара да мисля, че мястото ни все повече и повече не е в БАН, но не се търси конструктивно решение.

- Към днешна дата бюджетът на НИМХ гарантиран ли е?

- Не е гарантиран. И това е причината да чакаме пари на час по лъжичка. Към момента министерството на образованието намира пари от резерви, които прехвърля към нас, за да може да си плащаме консумативите по текущата дейност.

- Заплатите плащат ли се редовно?

- Със заплатите няма проблем, защото ние направихме корекция и недостигащите средства за заплати ги взехме от парите за издръжка и така гарантирахме на хората заплатите до края на годината, макар и те да са малки. Така спряхме започналото масово напускане.

- Предстоят ли нови разговори с ръководството на БАН. Премиерът Борисов също се ангажира с решаването на проблема?

- Премиерът се е ангажирал. До средата на другата седмица ще има нови разговори с посредничеството на образователния министър Красимир Вълчев.