Разбира се, че Боил Банов не трябва да подава оставка. Мога да го кажа и като негов съветник, и като съветник на предишните двама министри. Всеки е невинен до доказване на противното. Това заяви пред Нова тв археологът проф. Николай Овчаров.

По думите му самият той не се е занимавал пряко и няма идея за разговорите, които провокираха скандала около министъра на културата.

"В края на 2015 г. върху Боил Банов легна цялата тежест на ремонта с "Ларгото", защото Вежди Рашидов беше на лечение в Германия, другият зам.-министър - Бони Петрунова, също беше в болничен. Буквално останахме няколко човека и се наложи дори и аз да се включа", заяви проф. Овчаров.

По думите му в този момент 48 човека са протестирали за различни неща и това е била причината за забавянията на ремонта на "Ларгото".

"Сега говорим за 700 000 лв, не знам дали са толкова със сигурност, но ако до 15 декември не беше изпълнен проектът, държавата щеше да връща близо 15 млн. лв.", коментира още Овчаров.

Според него наистина се е налагало да се реагира спешно, в рамките на няколко дни, за да се спаси проектът.

Както е известно, преди дни депутатът Елена Йончева разкри разговор на Боил Банов от 2016-а, когато той е заместник-министър на културата, в който се чува, че той иска да се осигурят документи, за да може фирмата, която строи "Ларгото", да не плаща 700 хил. лева глоба за закъснение.