4-годишното дете, което стана първият случай на болен от морбили у нас за тази година, може и да е било ваксинирано само по документи. Това коментира пред NOVA директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова, която уточни, че детето няма антитела.

"В между 1 и 5% от случаите хората образуват много за кратко антитела срещу болестта, а след това те изчезват. Съществува и възможност, която обаче не може да бъде доказана, че пациентът е бил ваксиниран само по документи", допусна проф. Христова. "Докато са единични случаи, опасност няма", увери експертът. 

Епидемиологът доц. Христиана Бацелова обясни за NOVA NEWS, че първата доза от ваксината има ефективност от 93%, а втората - 97%, тоест предпазва от пробив в организирани колективи. "Заболяването включва отпадналост, хрема и температура. На втория-третия ден има петна в устната кухина, а след това ситният обрив започва от главата и се разпространява по тялото. Най-често се разболяват към 7-10 ден", отбеляза доц. Бацелова.

За детето от София, заразено с морбили, стана ясно преди седмица, като от според СРЗИ то е било имунизирано срещу болестта с първата ваксина, която се поставя на 13 месеца. Втората имунизация е на 12-годишна възраст. Според анализ на кампанията "Плюсмен", инициирана от Министерство на здравеопазването, над 12 хиляди деца са с нередовен имунизационен статус срещу морбили за 2023 г. 

Преди ден държавният здравен инспектор доцент Ангел Кунчев обясни, че следващата седмица изтича максималният инкубационен период от 21 дни в случая с детето от София, заразено с морбили. "Ако дотогава не възникне нов случай, значи сме се справили. Открити са всички контактни на детето. То не е пътувало в чужбина, било е в известен ски курорт, където има доста чужденци", поясни още Кунчев.

Един от четири кърлежа носи зараза 

Проф. Христова обясни и каква е ситуацията с пренасяните от кърлежи болести, след като преди дни стана ясно, че първи пациент с Лаймска болест е бил настанен за тази година в Инфекциозна клиника в Пловдив. Става дума за жител на Хасково. 

"Между 20 и 25% от тях носят зарази. Най-опасната от тях е Лаймската болест, но едва 10 на 100 от ухапванията от заразени насекоми поразяват човешкото тяло. Това означава, че едва между 2 и 2,5% от случаите на ухапани ще бъдат заразени", обясни проф. Христова.

"На места заразимостта е едва 1-2 процента, на места е 25-26. По-заразени са възрастните форми на кърлежи. Тоест, ако сме ухапани от ларва или от нимфа, шансът да се заразим не е голям. Ларвата е бебешката форма, нимфата е подрастващата или тийнейджърът при кърлежа. След това идва възрастната. Ларвите се излюпват незаразени и трябва да пият кръв от заразено горско животно, за да се заразят", посочи още проф. Христова. 

Тя увери, че пръсканията против насекомите вече са запознали в цялата страна: "Организация за пръскане срещу кърлежи има, това са процеси, които се следят. Да, действително тази година малко набързо свърши зимата и всъщност затоплянето води до активиране на кърлежите и до първите ухапани и заболели. Но тези процеси се следят. Територията на цялата страна почти изцяло вече е обхваната с пръскания, след това ще се повтори. Всичко върви по график и изненади няма". 

Според експерта по заразни и паразитни болести е хубаво, че медиите обръщат внимание, тъй като вече няма напреднали тежки случаи на Лаймска болест. "Когато започнах преди 30 години, основният проблем беше напредналият трети стадий на болестта с вече необратими промени. Такива случаи ние нямаме от години", посочи проф. Христова.  

В първите няколко месеца от заразяването с Лаймска болест лечението с антибиотик е много ефикасно. По думите ѝ обаче при ухапване е възможна профилактика, но предвид малкия процент на зараза, тя не се препоръчва, защото това би довело до скок на антибиотичната резистентност. 

"Кърлежът трябва да се извади жив, а не да се задушава с газ или с нещо други. След това на памук или хартия, напоена със спирт, трябва да бъде премахнат", препоръчва епидемиологът доц. Бацелова. 

Попитанa за бактерията краб, проф. Христова обясни, че този патоген много бързо се адаптира. "Ние сме в догонваща позиция. Има нови антибиотици, които са тъкмо пуснати на пазара и вече има резистентност. Има видове антибиотици, които се изписват в краен случаи. Това е един от големите проблеми и основна заплаха за човечеството", категорична е проф. Христова. 

Относно случаите на коклюш в България, от началото на годината те са достигнали 70, каза вчера  държавният здравен инспектор.