Да пуснеш малко дете да играе във висока, неокосена трева в период, в който се редуват дъждове и топло време, е един от сигурните начини да се изправиш срещу опасностите, които кърлежите крият. Именно в този период има най-много кърлежи във всички етапи на тяхното развитие. Както е добре известно, местата на които можем да си "наберем" от тези вредители, са градинките,  междублоковите пространства и тези, в които има изобилна ниска растителност (треви и храсти). Най-опасни обаче са гробищните паркове и местата, където расте бръшлян. 

Това са част от съветите, които експертът в областта на заразните и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев даде за читателите на Dir.bg. Сред темите, които той засегна, има дискусионни, както и такива, за които се знае малко. Например как трябва да се извади кърлежът и еднакво ефективни ли са антибиотичната терапия с продължителност 10 дни и по-дългата такава, кое дава по-бодър ефект - венозно влетият антибиотик или приетият през устата. 

За какво предупреждава имунологът, епидемиолог и професор по микробиология проф. Кантарджиев 

"В началото на пролетта до средата на лятото кърлежите са опасни за човешкото здраве заради факта, че имат висок процент на заразност и пренасят инфекции. Особено в столицата има много мишки и плъхове, а ларвите и нимфите на кърлежите са по дребните бозайници, има и достатъчно кучета, които пренасят възрастните форми на кърлежа. Най-опасни са възрастните форми на това насекомо, или т. нар. imago (възрастен индивид), които пренасят най-висок процент заболявания. 

Но защо са опасни?  

Конго-Кримската хеморагична треска

Професорът върна лентата малко назад във времето, припомняйки за опасностите, свързани с кърлежите и селкостопанските животни, макар към днешна дата числата на заболелите да не са стряскащи, както преди години.

Сред пасищата и природата кърлежите разпространяват хеморагична треска, която е много тежко заболяване. Конго-Кримската хеморагична треска (ККХТ) е една от инфекциите, които представляват голяма опасност за здравето. "Годишно имаме няколко десетки такива случаи. Последните 20 години случаите рязко намаляха поради факта, че много малко хора работят на полето. Конго-Кримската хеморагична треска е опасно заболяване, от което най-много българи се заразяват, когато говорим за кърлежи, защото хората не ползват медицински ръкавици, когато свалят вредителя от овце, кози и магарета", обясни Кантарджиев. 

Той наблегна на факта, че е важно да се ползват ръкавици, защото при свалянето на кърлежите от животното с незащитени ръце, по които евентуално има рани или цепнатини, вероятността от заразяване е много голяма. Преди около 50 г. сме поставили световен рекорд по вътреболнична инфекция от Конго-Кримска хеморагична треска. Тогава персоналът на една болница в Североизточна България заболява - и сестри, и млади лекари, припомни бившият шеф на Центъра по заразни и паразитни болести. 

Лаймска болест

Това, което в момента представлява опасност, не са толкова вирусните инфекции, предавани от кърлежите, колкото бактериалните такива, с които могат да ни заразят. На първо място това е Лаймската болест, причинена от бактерията Борелия бургдорфери, както и Марсилката треска

Много висок процент от кърлежите имат Лаймска болест, а в София специално имат ерлихиоза или анаплазмоза. Това са бактериални заболявания, които малко лекари познават, но трябва да се има предвид, че са предавани от кърлежите, отбеляза проф. Кантарджиев. 

Борелията, причинител на Лаймската болест, прилича много по поведението си на причинителя на сифилис. Лаймската болест е със същите три етапа, както сифилисът - първият е с кожни прояви, еритема хроникум мигранс, докато при сифилиса има твърда язва. Вторият етап е с генерализация на инфекцията по тялото, и третият - засягане на нервната система. И двете заболявания се лекуват с правилния антибиотик, изписан от квалифициран лекар, обясни експертът по заразни и инфекциозни болести. 

"Знаем, че който е карал сифилис, има антитела цял живот. Може микробът да не е в тялото му, да е практически здрав, но антитела се откриват. Именно затова се вдига много шум и коства много нерви и много страдание. Затова правете си профилактика, ако не искате следващите пет години постоянно да сте в стрес, да се откриват непрекъснато антитела, които ту падат, ту малко се повишават. Такъв е характерът на микроорганизма". 

Изваждането на кърлежа 

След ходене в парка винаги трябва да се проверява кожата на детето или на възрастния. Кърлеж, свален до 12 часа от напиването в човешката кожа, не е предал инфекции. Кантарджиев отбеляза: 

"Това е най-важното да се знае - да се действа бързо, а не след три дни да намериш кърлежа и да опищиш орталъка".

Ако откриете паразит, той се сваля с много тънка пинцета. Трябва да се хване хоботчето, забито в кожата. Хваща се под главата и се дърпа нагоре заедно с целия кърлеж. Ако хоботчето се скъса, с чиста игла се вади и се дезинфекцира мястото, обясни професорът. 

Друг много интелигентен по думите му начин за вадене е със здрав конец: "Държи се много близо до кожата, така че около хоботчето да се направи нещо като примка. Конецът се прокарва под коремчето на кърлежа, хваща се хоботчето и се дърпа нагоре, така че да не се скъса". 

Снимка: iStock by Getty Images

Антибиотиците и постекспозиционната профилактика 

Най-важното след изваждането на кърлежа е да се приеме еднократно антибиотик, т. нар. постекспозиционна профилактика, обясни Кантарджиев. На дете се дават 10 милиграма на килограм тегло макролиден антибиотик (бел. ред. като например Azithromycin, Clarithromycin, Spiramycin, Roxithromycin, Midecamycin, Oleandomycin и др.)

За възрастен дозата е две таблетки 200 милиграма доксациклин, може и хинолонов антибиотик. Даден еднократно, с 10 пъти намалява вероятността да се заразиш от предавана чрез кърлеж бактериална инфекция, отбеляза Кантарджиев.

"Не проявявайки интелигентност и не взимайки дозата, чакайки няколко дни, вече говорим за необходимост от прием на антибиотик с продължителност седем дни за профилактика. А човек ако не е взел антибиотик за профилактика, след около месец може да отиде да си намери антитела и започва лечение с един курс, втори, трети, пети и безкрайни изследвания. Антителата понякога остават, което води до заблуждение, че трябва постоянно да се лекуваш". 

Снимка: Булфото

Анабиотичен курс от 10 дни обикновено лекува инфекциите. Понякога може да се повтори курсът, но е научно доказано, че 10-дневните такива вършат същата работа, като и по-дългите курсове. Също така е доказано, че венозните антибиотици не действат по-добре от тези, които се взимат през устата, категоричен бе Кантарджиев. 

Той изрази скептицизъм към практиката българи да "ходят по близката чужбина, където не много квалифицирани лица, в това число и такива, които не са лекари, да ги лекуват".

Сигналите в РЗИ и общините за ухапвания от кърлежи са важни

След своеобразната лекция от проф. Кантарджиев за опасностите, които кърлежите крият, както и къде се крият самите насекоми, нека видим какво планира Столичната община по отношение на обезвредяването им. 

Задължителните годишни обработки на тревните площи срещу насекоми, кърлежи и гризачи върху общинските зелени площи тази година започнаха по-рано от обикновено - на 20 март, заради метеорологичните условия и ранното затопляне, и ще продължат поне до 15 април (подробностите за графика вижте тук).

Обработките се извършват рано сутрин до 10:00 часа, като графиците за изпълнение са валидни при благоприятни климатични условия и при ниско окосена трева. При дъжд, мъгла или други неподходящи метеорологични условия третирането се отлага до подходящи такива. 

Важно е да отбележим, че гражданите трябва да подават сигнали в съответната Регионална здравна инспекция, до Столична община, както и в общините в страната (на сайта си всяка от тях указва формата за връзка), за да се предприемат допълнителни мерки. 

"При получени сигнали от граждани за кърлежи, гризачи, бълхи и др. на общински терени към районните администрации се маркират рисковите места и тези участъци биват допълнително третирани", уверяват от СО. 

Като обобщение на казаното дотук - най-важното е човек да се проверява за наличие на кърлеж по кожата, да го извади бързо без да го стресира (стресират го т. нар. бабини методи със задушаване или налагане с нещо, което да го убие), а след това да приеме еднократно антибиотик. Ако обаче имате някакви съмнения, че не сте се справили, най-сигурно е да се тествате в Центъра по заразни и паразитни болести в София (а в страната все повече лаборатории приемат проби за предавани от кърлежи болести), за да сте сигурни, че не сте се заразили. Дори и да сте, добър инфекционист следва да ви предпише правилния антибиотик и да се справите с евентуална борелиоза преди тя да стигне третия етап на своето развитие.