Препоръчваме задължително спазване на дистанция от 1,5 м., носене на маска, редовно проветряване и регулиране на потока в храмовете по време на Цветница и Великденските празници. Това заяви здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов по време не брифинг на здравните власти във връзка с пандемията.

На брифинга присъства и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Вярващите да не докосват и целуват и иконите. За върбовите клонки бяхме уверени, че те ще се раздават извън църквите на хората", коментира още той.

"Указанията ще бъдат предоставени и на БПЦ. Добре е да има обособяване на зони в църквите", добави проф. Костадин Ангелов.

"Обръщаме внимание и препоръчваме - задължително спазване на физическа дистанция от 1,5 м, носене на маска, която да покрива носа и устата, с изключение на свещенослужителите, осигуряване на дезинфектант, почистване на повърхностите, проветряване, регулиране на лицата, които посещават храмовете", обясни още Ангелов.

"Продължава намаляване на заболеваемостта в страната. Тя падна под 400 средно за страната от вчера. Надявам се, че тази тенденция ще е устойчива", заяви държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той добави, че това ни дава възможност да разхлабим още противоепидемични мерки, но не и да се отпускаме твърде много.

Считано от утре се разрешават групови занятия в образователни и езикови центрове, като се спазва отстоянието, носенето на маски, проветряването и дезинфекцията.

От 10 май, със следващата заповед, след като бъде удължена епидемичната обстановка, ще бъдат увеличени присъствените класове.

Проф. Ангелов добави, че се разхлабват следните мерки: "Посещенията на спортни събития на открито се допуска публика от 30% на местата, но не повече от 1000 души на сектор от 24.04."

"От 1 май ще разрешим влизането в страната да става по три начина - със сертификат, с отрицателен тест и документ за преболедуване от COVID-19 не по-рано от шест месеца", добави той.