За последната седмица продажбата на антибиотици е намаляла с 25%, каза заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов по време на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване.  

Тя заседава, за да изслуша министъра на здравеопазването, изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата и изпълнителния директор на "Информационно обслужване" АД заради възникнали проблеми при въвеждането на електронни рецепти за антибиотици и за медикаменти за лечение на захарен диабет.

На 16 октомври се въведе електронното изписване на антибиотици и медикаменти за лечение на диабет, като целта беше намаляване на недостига на лекарства. До днес лекари и фармацевти спорят дали е трябвало да се въведе по този начин изписването на рецептите и дали, и как трябва да има генерично заместване, ако даден медикамент липсва.

Проф. Гетов допълни, че преди въвеждането на е-рецептите за антибиотици и антидиабетни лекарства е направена оценка на риска, която е публикувана, заедно с мотивите за нормативната промяна. Електронно изписване на рецепти е възможно от 2021 г. и този срок е достатъчен, за да може лекарите, които желаят да участват в системата, да го направят, допълни той. По думите му следващите промени, които предстоят да се въведат, предвиждат минимални изисквания за медицински и аптечен софтуер, който да бъде сертифициран, вместо всеки да работи със софтуер по своя преценка.

Системата за електронно изписване на рецепти функционира от декември 2021 г. и досега са били изписани 44 623 рецепти за всички видове лекарства по лекарско предписание, посочи още проф. Гетов. По думите му от тях са изпълнени само 3384 рецепти, което е малко над седем процента, и това е била една от причините да станат задължителни е-рецептите само за антибиотиците и медикаментите за лечение на диабет и да не се внася напрежение.

Най-много е-рецепти за антибиотици и антидиабетни лекарства са издадени през последната седмица от лекарите в София, Пловдив и Варна, посочи Ивайло Филипов, директор на "Информационно обслужване" АД. По думите му над 80 на сто от рецептите са изпълнени.

На изслушването на здравния министър в парламентарната комисия по здравеопазване присъстваха и управителят на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов, ръководствата на съсловните организации на лекарите, на фармацевтите и на професионалистите по здравни грижи, омбудсманът, представители на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти, представители на пациентски организации.

Какви решения предлага здравният министър? 

Всички проблеми са решими, има конкретни казуси, които могат да се решат веднага с промяна в наредбата, каза пред журналисти министърът на здравеопазването Христо Хинков след заседанието на комисията по здравеопазване.

В близките дни ще се даде възможност работещите в спешните центрове да могат да издават хартиени рецепти. Всички останали медици, които изписват рецепти за антибиотици или за лечение на диабет, ще го правят по електронен път, подчерта министър Хинков. Още следващата седмица ще бъде решен проблемът, за който сигнализираха лекарите, така че кодът на лекарството, който изписва медикът, и кодът, който се вижда в аптеката, ще бъдат един и същи.

Замяната на антибиотик ще остане възможна, само ако лекарят изрично е отбелязал това в електронната рецепта, допълни той. В аптеката пациентът трябва да получи точно това, което е изписал лекарят, каза още министър Хинков.

Електронни рецепти ще изписват и лекарите по дентална медицина. По-рано днес от съсловната организация на лекарите по дентална медицина отбелязаха по време на заседанието, че преподавателите в медицинските университети не могат да изписват е-рецепти. По думите на министър Хинков предстои да се добави приложение към системата, което ще позволи и на преподавателите по дентална медицина да изписват е-рецепти.

В отговор на въпрос дали лекарите ще могат да виждат наличностите на лекарства министър Хинков посочи, че това е по-тежък въпрос, защото трябва да се обсъди с търговците на едро на лекарства. По думите му това би било идеалният вариант, за да се знае какви са доставките в страната.

Министър Хинков посочи още, че досега продажбата на антибиотици е била безконтролна, което е опасно, тъй като след време би довело до антибиотична резистентност.

Директорът на "Информационно обслужване" АД Ивайло Филипов

Снимка: БТА

Директорът на "Информационно обслужване" АД Ивайло Филипов каза след края на заседанието, че предстои да се направи промяна в системата, която ще показва кодовете на лекарствата, които са от директен внос и от паралелен внос. По този начин фармацевтът ще вижда и двата кода, което ще даде възможност, ако медикаментът от директния внос не е наличен, да предостави лекарството от паралелния внос, и обратно.