Обмислят се два варианта за решаване на проблема с рецептите, изписвани от спешна помощ - хартиена рецепта или електронен подпис за екипите, каза министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков,  по време на изслушването си пред парламентарната комисия по здравеопазване.

Единият вариант е да се преработи наредбата и да се разреши само спешните екипи да могат да изписват хартиени рецепти, а другият вариант е всички спешни екипи да бъдат снабдени с електронен подпис, посочи министър Хинков.

По думите му това се налага, тъй като при домашни посещения не всички спешни екипи могат да изпишат електронна рецепта. Според него промяната ще изисква месец.

Може да се използват съкратени срокове, в които да се направят промените в наредбата и те могат да са факт в рамките на един ден или на една седмица, каза проф. Костадин Ангелов, председател на комисията.

Вече повече от година лекари и фармацевти издават и обработват електронни рецепти, но от миналия понеделник тяхното издаване стана задължително за антибиотици и лекарства за диабет. Това създаде напрежение между лекари, фармацевти и пациенти, тъй като се оказа, че кодовете за изписване са различни за различните производители.

Ивайло Филипов

Снимка: БТА

Така голям процент от пациентите се оказаха в невъзможност да получат медикаментите си, защото определения код липсва и не може да бъде заменен. От "Информационно обслужване" предложиха промяна в програмата и уеднаквяване на кодовете, за да няма върнати пациенти.

На изслушването в комисията освен министърът на здравеопазването, е и изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов и изпълнителният директор на "Информационно обслужване" АД Ивайло Филипов заради възникнали проблеми при въвеждането на електронни рецепти за антибиотици и за медикаменти за лечение на захарен диабет.

В залата присъства и управителят на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов, ръководствата на съсловните организации на лекарите, на фармацевтите и на професионалистите по здравни грижи, омбудсманът, представители на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти, представители на пациентски организации.

Диана Ковачева

Снимка: БТА

Омбудсманът Диана Ковачева каза, че получава жалби от пациенти, от лекари и от лекари по дентална медицина, в които се посочва, че въведената система за изписване на е-рецепти за антибиотици и за лечение на диабет не работи достатъчно добре. По думите на Ковачева страната не е готова да въведе електронните рецепти за двете групи медикаменти.

Близо 70% от белите електронни рецепти, издадени през изминалата седмица, са изпълнени, обяви изпълнителният директор на дружеството "Информационно обслужване" Ивайло Филипов пред депутатуте. По думите му намалява делът на анулираните такива рецепти - до 2% в неделя. От дружеството посочиха, че пациентите у нас могат да използват електронната рецепта и в чужбина, като я разпечатат на хартия.

"В България не знаем какво е количеството във всеки един момент на наличните лекарства"

Преди изслушването на Хинков да започне председателят на парламентарната комисия по здравеопазване проф. Костадин Ангелов заговори за друг актуален проблем - това, че в България не знаем какво е количеството във всеки един момент на наличните лекарства по неговите думи. 

"Можем да разберем какво е количеството на лекарствата, ако питаме притежателя на разрешението за употреба или търговеца на едро, но те могат да не ни отговорят, ако преценят, че това е търговска тайна", допълни той.

Снимка: БТА

Проф. Ангелов припомни, че Специализираната електронна система за проследяване и анализ (СЕСПА) на лекарствените продукти бе разработена, за да проследява и контролира наличието на лекарства в страната. След извършен одит, от "Информационно обслужване" АД изпращат писмо на министъра на здравеопазването, с което посочват, че формулата, с която работи СЕСПА и се отчита нивото на задоволеност на пазара, е грешна.

Има и притеснителни констатации, направени от "Информационно обслужване" АД, свързани с това, че системата работи с нелицензиран софтуер. Посочва се още, че СЕСПА е направена така, че позволява да се променят данни шест месеца назад, допълни проф. Ангелов. По думите му от март 2022 г. досега нищо не е направено за решаване на констатациите за СЕСПА.

В България има Закон за електронното управление, има и постановление, което казва, че "Информационно обслужване" АД трябва да обслужва Министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция по лекарствата, каза още проф. Ангелов и попита защо не е възложено на "Информационно обслужване" да разработи СЕСПА. По думите му СЕСПА е разработена от един човек, сключил граждански договори с ИАЛ и Министерството на здравеопазването (МЗ). Има ли в България търговци на едро, които купуват и продават лекарства без да подават информация към СЕСПА, въпреки че законът ги задължава, попита още проф. Ангелов.

Богдан Кирилов

Снимка: БТА

Осъзнавам, че заради интересите, които се опитваме да регулираме, със сигурност атаките тепърва предстоят, каза още проф. Ангелов. Въпросът е има ли воля МЗ да се справи с този проблем и има ли воля, или да изгради наново СЕСПА, или много бързо да намерим консенсусния вариант от законов текст, с който да регулираме пазара така, че да знаем с какво разполагаме в страната, добави проф. Ангелов.