12 000 дози от ваксината срещу COVID-19 на Moderna пристигнаха в "БулБио-НЦЗПБ". Това е четвъртата доставка от препарата на Moderna.

Очаква се по-голяма доставка на ваксини срещу COVID-19 от производителя през март - 85 хиляди дози. Водят се и разговори с Германия и Франция за 1 милион от ваксините на "Пфайзер", които да пристигнат през март в България. 

До края на седмицата в страната ни се очаква да пристигне четвъртата поредна доставка и от ваксината на AstraZeneca.

Вчера от здравното министерство изпратиха остро писмо до компанията заради сериозно забавяне на доставките на ваксини от страна на компанията. На 1 март България вероятно ще получи само 52 хиляди дози от препарата, въпреки че по план те трябва да са над 142 хиляди. Затова здравният министър настоява компанията спешно да изпрати 52-те хиляди дози от препарата към България днес, като страната е готова да осигури въздушен транспорт за целта.

В отговор от фармацевтичната компания AstraZeneca заявиха, че в резултат на продължаващите им усилия очакват да са в състояние да доставят в България следващото количество ваксини два дни по-рано от планираното. Това се посочва в позиция до NOVA oт компанията.

"Производството на ваксини, в частност ваксината на AstraZeneca срещу COVID19, е процес с висока степен на техническа сложност. Въпреки че AstraZeneca полага неуморни усилия да се справи с предизвикателствата, които възникват в хода на производството, е възможно да има известни промени и трудности при въвеждането на всеки нов производствен процес. До средата на м. март сe очакват още две доставки", казват още производителите на препарата.

Забавянето на втората доза от ваксината не е проблем

"Реакцията на здравното ни министерство е нормална, защото има предварително сключени договори, които задължават производителя да ги изпълнява. От друга страна това е положението - произвеждат, колкото могат. AstraZeneca явно не са си преценили капацитета. Ще трябва всяка страна да се съобрази с ограниченото количество", коментира тази сутрин в "Здравей, България" проф. Мира Кожухарова. По думите й все пак ще има достатъчно ваксини за втората доза, а забавянето им при поставянето не е фатално.

"Въпросът с датата за втората доза от ваксината е административен. Тя се определя на базата на това, което е писал производителят. За AstraZeneca пише, че втората имунизация се прави между 4 и 12 седмици след първата. Дори да минат определените седмици обаче, няма проблем. Имунологията показва, че колкото по-късно се постави втората доза, толкова е по-добър имунният отговор. Слагаме интервали между дозите, защото е възможно през този период човек все пак да се зарази. Хората не бива да се плашат, ако са пропуснали дадената им дата в картончето. Всеки производител пише, че ако имаме остро инфекциозно заболяване, трябва да отложим следващата доза", обясни проф. Кожухарова.

Според нея е възможно да се наложи да се ваксинираме срещу коронавирус всяка година, както е при грипа.

Производителите подобряват ваксините

По-рано учени от университета в Оксфорд, разработили съвместно с фармацевтичната компания AstraZeneca ваксина срещу COVID-19, обявиха, че започват изпитвания, за да разберат дали препратът е ефикасен при децата и при подрастващите. Тази ваксина е предпочитана, защото е евтина и лесна за съхранение. В същото време обаче се появиха съмнения доколко ефикасна е тя при някои от новите щамове на коронавируса и при най-възрастните. Учените от университета в Оксфорд обаче вече се заеха със задачата да подобрят препрата така, че той да бъде ефективен срещу южноафриканския щам, например.

Американската биотехнологична компания "Модерна" също съобщи, че модифицирана версия на ваксината й, разработена специално срещу южноафриканския вариант на коронавируса, е готова за тестване върху хора при клинични изпитвания, предаде Франс прес.