Операцията на 5-годишното дете, което беше обезобразено от приятеля на майка си - 35-годишния Петър Чернев, е преминала успешно. Момченцето се възстановява след като екип от хирурзи на УМБАЛ "Свети Георги" е направил пластика на главата и му е присадена кожа на мястото, където детето е имало огромна рана. 

"Детето е спокойно и поддържа постоянна връзка със социалния работник, който е неизменно до него. Възстановява се добре", каза пред NOVA Донка Аргирова, директор на Дирекция "Социално подпомагане" в Пловдив.

"Бащата на детето е с него още от неделя, но не е официалният му придружител в болницата", добави още Аргирова.

След като се възстанови, детето ще остане в Център за настаняване от семеен тип, докато съдът прецени за какъв срок ще удължи мярката за закрила. Съдът трябва да реши и на кой родител ще бъда присъдени родителските права. 

Гергана Тошкова, директор на Центъра за настаняване от семеен тип, обясни, че очаква детето да бъде изписано до седмица. Според наблюдаващите го социални работници емоционалното му състояние е спокойно

Вчера стана ясно, че биологичният баща е изявил желание да се грижи за момчето. Според изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане Надя Танева няколко месеца ще продължи процедурата по връщане в семейна среда, в случая при бащата. 

Ако таткото заяви, че ще отглежда сина си в Германия, чрез Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД), със съдействието на Министерство на правосъдието ще се изиска информация от социалните служби в Германия на какъв адрес живее там, какво работи и какви компетенции притежава, за отглеждането на детето там.

Ако бащата реши да се установи в Пловдив или на територията на страната, тук ще бъде направено същото обследване и ще бъде изготвен доклад.

Междувременно от прокуратурата са внесли искане в съда майката Стела Алексиева да бъде задържана под стража. В момента тя е с най-леката мярка за неотклонение "подписка". От 9 януари насам Алексиева не се е поинтересувала какво се случва със сина ѝ, каза Тошкова. 

Още през март миналата година, когато родителите вече са били в процес на развод, социални работници са се срещнали с майката, но към този момент тя и детето са живели при бабата на детето по майчина линия. Социалните работници тогава, по тяхна препоръка, майката е подала заявление за логопед, психолог и ресурсен учител в общностния център в Пловдив за момченцето, тъй като то не е говорело, съобщи пред Радио Пловдив изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Надя Танева. 

Тогава детето е било прегледано при лекар, който е дал заключение, че то е с аутизъм, но няма експертно заключение. Предстои също момченцето да бъде освидетелствано от експертна комисия, което ще стане едва след като се възстанови напълно. Тогава ще се начертае план за неговата подкрепа от психолог и ресурсен учител.

Първият сигнал за насилие над момчето е получен на 9 януари, като до този момент няма подавани сигнали нито от личен лекар, нито от други институции, които момчето е посещавало. "Нещата, които са се случили, са били след 9 декември. Преди това няма признаци за насилие", уточни директорът на Дирекция "Социално подпомагане" в Пловдив. 

"Никой от хората, които са общували с момчето, не е подал сигнал до "Закрила на детето", уточни и Гергана Тошкова.