Видеа, "плашещи за гледане", както ги определи наблюдаващият прокурор Бригита Байрякова, са открити в телефона на Петър Чернев, задържан за обезобразяване и системен тормоз над 5-годишното му доведено дете. Това стана ясно по време на заседанието в Районния съд в Пловдив, където той и майката на момченцето - Стела Алексиева, бяха отведени с белезници. 

В първоначалните си показания двамата казали, че става дума за инцидент при опит за къпане на момчето. След това обаче Чернев е направил самопризнания. 

В залата бяха разкрити подробности за жестокостите, на които е подлагано детето, докато Чернев ги снимал. "Експортирани са видеа от мобилния му телефон, видно от които е извършено престъпление на обвиняемия срещу малолетното дете. В голяма част от клиповете те са чисто голи. Двамата се намират очевидно в жилището на обвиняемия", разказа прокурор Байрякова, цитирана от "24 часа".

По думите ѝ във видеата Петър Чернев съобщава дата, какво ще се случи, а след това упражнява насилие над малкия и го унижава. На видео от 21 ноември миналата година се виждало как той нанася "брутален побой" на момчето. Детето било съборено от стол за компютър, паднало на земята, било изритано, вдигнато за крака и подхвърлено, като през цялото време било без дрехи.

За побоя, заради който Чернев и Алексиева бяха задържани, няма конкретна дата. Разследващите са установили, че той се е случил през декември миналата година в апартамента на 35-годишния мъж, където тримата живеели. "На мястото на нараняването детето няма коса, не може да се установи дали има кожа и на каква дълбочина е увреждането. Но може да се установи обезобразяване на част от тялото и временна опасност за живота", посочи прокурор Байрякова. 

Травмата била нанесена в банята, като съседка чула плача на детето оттам. По думите на процесуалния представител на детето адвокат Васил Попов са липсвали 15 кв. см от косата на детето.

Чернев и Алексиева първоначално обяснили, че Адриан сам се изгорил, докато се къпел. Такива бяха и твърденията на защитниците на двамата обвинени - че нищо не е доказано, а травмите на момчето станали по невнимание. 

"Това не е охлузване, това е дълбоко съприкосновение. Това, което видях, не е за всички очи", коментира адвокат Попов. Според него синът на Стела Алексиева е системно малтретиран поне от началото на декември.

Според зашитата на обвиняемия - адвокат Йордан Давчев, фактите не говорят за средна телесна повреда. "Не се спори, че доверителят ми е осъществил лека телесна повреда при условията на домашно насилие. Той прави пълни самопризнания за това. Но е напълно опровергано твърдението, че е причинил средна", категоричен беше той. Адвокатът определи обвинението като "твърде напомпано".

Давчев категорично отхвърли обвинението за принуждаване, както и опасността клиентът му да се укрие или да извърши друго престъпление. Петър Чернев има постоянен адрес и работа.

В последните си думи пък обвиняемият заяви, че има дъщеря на 10 г. Мъжът има две предишни наказания за притежание на марихуана, но според защитата му това не показва, че ще извърши ново престъпление.

Прокурор Байрактарова настоя, че са налице доказателства за съучастие на двойката по повдигнатото обвинение за причиняване на средна телесна повреда.

За майката на 5-годишното момче тя каза, че има опасност да се укрие или да извърши ново престъпление, понеже не живее на постоянния си адрес и е безработна. "Събрани са доказателства, че е започнала да проявява увлечение към алкохола до степен на зависимост", добави Байрактарова.

Тя определи отношението на Стела Алексиева като майка като неадекватно, тъй като жената е продължила да живее с Чернев въпреки държанието му към сина ѝ. В последните две години е имала и излизания извън страната. 

Адвокатката на 35-годишната жена Велислава Илиева беше категорична, че Алексиева се е грижела за детето си. "Свидетелката е чула удари и крясъци, но не от нея, а от Чернев. Тя е влизала в противоречия с него заради начина, по който той се отнася с детето ѝ", обясни защитничката. Освен това завела сина си, който е с аутизъм, на психиатър, като било установено, че има поведенчески проблеми.

Съдия Иван Калибацев заключи, че не са налице достатъчно доказателства Алексиева да е причинила въпросното увреждане. Тя е удряла детето си, но в други части на тялото и според магистрата не е съпричастна към средната телесна повреда. "В условията на съжителство с Петър Чернев тя също е била потърпевш и е получила различни наранявания", заяви Калибацев. 

След близо 3-часово заседание съдията пусна Стела Алексиева с най-леката мярка за неотклонение "подписка" и остави Петър Чернев зад решетките.

Двойката е подведена под отговорност за причиняване на средна телесна повреда на малолетно дете. Чернев има още две обвинения - че е принуждавал момченцето да прави неща против волята си чрез сила и заплахи и че на 21 ноември 2023 г. му е причинил лека телесна повреда, отново в условията на домашно насилие.