5-годишно момче е било обезобразено и пребито с особена жестокост от майка му и неговия пастрок. Двамата, на 35 г., са задържани и са обвинени за нанасяне на средна телесна повреда, довела до обезобразяване на главата и разстройство на здравето, временно опасно за живота, като деянието е извършено с особена жестокост, съобщиха от Районната прокуратура в Пловдив. 

Бащата на детето е в чужбина и родителските права се упражнявали от майката. През миналата година тя заживяла на семейни начала с арестувания мъж. Те обитавали неговото жилище, където отглеждали момченцето. Установено е, че към него многократно проявявали физическа и вербална агресия и унизително отношение. 

На 8 януари близка роднина на детето го срещнала и видяла, че на главата му има голяма рана. Уведомила полицията и на детето веднага била оказана полицейска защита и със съдействието на отдел "Закрила на детето" в Пловдив то било изведено от семейната среда. Осигурена му е закрила.

В хода на разследването са извършени разпити на свидетели, включително и разпит в синя стая на пострадалото дете, оглед на местопроизшествие, при което са иззети относими веществени доказателства и може да се предполага, че с тях са нанасяни удари по тялото, в областта на главата, на момчето.

Извършени са множество огледи на веществени доказателства, включително на снимки, на които са заснети телесни повреди на детето. Назначена е техническа експертиза.

Двамата обвиняеми са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои Районната прокуратура в Пловдив да внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо тях.