Той е осъден на 6 години затвор за длъжностно присвояване в особено големи размери, улеснено от престъпление по служба, съобщиха от съда.

Престъплението е извършено между юли и октомври 2011 година, дни преди края на мандата на Видов. Той бе кмет на крайдунавската община от 9 ноември 2007 до 2 ноември 2011 година.

Румен Видов е обвинен в това, че е нарушил служебните си задължения по тогава действащия закон за общинските бюджети и закона за финансов контрол. Той не е извършил правилно годишна инвентаризация на задълженията на община Видин и не е водил изпълнението на бюджета. Сключени са договори с три охранителни фирми със собственик, който умира в хода на делото. Платените средства са в размер на 4 882 515 лева.

Предишните две присъди на Видов също са ефективни. Постановени са от Окръжния съд в Монтана през 2016 година. Бившият кмет на Видин първо е осъден на 4 години и 6 месеца лишаване от свобода заради плащане на кухи фирми за чистота. Излязлата от бюджета незаконно сума е в размер на 103 820 лв.

През декември същата година пък той е признат за виновен и осъден на 5 години затвор за финансови далавери с охранителни фирми, които пазели общински сгради само на хартия. Сумата е 224 000 лв.

Нито една от присъдите не е влязла в сила.