Инцидентът стана на Коледа - 25 декември, около 18.30 ч., когато шестокласничката Николина Борисова от Варна пресичала русенската улица "Плиска" на пешеходна пътека. Момичето било в крайдунавския град на гости у баба си.

Николина е пометена от 32-годишния Бюлент Ниязи, който шофирал лек автомобил "Алфа Ромео", откарана е в русенската болница с тежка черепно-мозъчна травма, а 4 дни по-късно умира.

На първа инстанция Окръжният съд в Русе осъди шофьора на 2 години и 6 месеца затвор, а днес великотърновските магистрати увеличиха наказанието на 3 години и 4 месеца лишаване от свобода.

Родителите на детето и държавното обвинение обжалваха присъдата и поискаха максимална - в размер на шест години. Защитата на подсъдимия пък поиска условно наказание.
Тричленният състав във Велико Търново обаче увеличи размера на ефективната присъда, тъй като "е налице превес на утежняващи вината обстоятелства". Магистратите посочват и високата степен на обществена опасност на подсъдимия като водач на моторно-превозно средство.

Решението подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Върховния касационен съд.

В началото на октомври Върховният касационен съд потвърди ефективната присъда от 1 година и 2 месеца за 33-годишната Надя Иванова, която на 17 юни миналата година блъсна и уби на пешеходна пътека в Бургас 12-годишната Валентина Димитрова. Върховните магистрати отхвърлиха исканията на защитата за връщане на делото на първа инстанция и оставиха в сила решението на Бургаския апелативен съд. Надя Иванова ще трябва да излежи наказанието си в затворническо общежитие.