Присъдата обаче бе редуцирана с една трета до 30 години затвор, тъй като подсъдимият се призна за виновен и делото протече по съкратената процедура.

На 4 юли т.г. в бургаския парк "Славейков" Георги Бабата нападна и наръга над 10 пъти с нож 27-годишната Галина Георгиева. Младата жена оцеля по чудо.

Тогава стана ясно, че Андонов е извършил престъплението, докато е бил пуснат в двудневен отпуск от затворническото общежитие "Строител" към бургаския затвор, където излежава 11-годишна присъда за убийството на баба си. Възрастната жена бе удушена от внука си в Сливен на 5 декември 2008 г.

28-годишният мъж бе обвинен в опит за убийство, извършено по особено мъчителен начин.

Пред окръжните магистрати Георги Андонов призна всички факти в обвинителния акт и заяви, че не желае да се съберат доказателства за тях. Рецидивистът обясни, че е извършил престъплението от ревност, съобщиха от пресцентъра на съда.

Прокурорът по делото Мануел Манев пледира, че престъплението е извършено при условията на опасен рецидив, което сочи за изключително завишена обществена опасност както на подсъдимия като личност, така и на деянието с оглед характеристиките му.

Обвинителят изтъкна, че Бабата от 2009 г. изтърпява присъда от 10 години и 10 месеца затвор за убийство, освен това е осъждан многократно за тежки умишлени престъпления. Затова и прокурорът поиска доживотен затвор.

Потърпевшата Галина Георгиева пък не пожела да бъде конституирана като частен обвинител и граждански ищец в процеса.

Защитникът на Андонов - Камен Кънев, пледира за наказание от 15 до 20 години лишаване от свобода, като подчерта, че клиентът му е имал трудно детство и е съдействал при разследването.

Окръжните магистрати постановиха доживотен затвор
, но предвид реда на съкратеното съдебно следствие, това наказание бе редуцирано на 30 години лишаване от свобода.

По повдигнатото второ обвинение срещу Андонов за бягство от затвора, подсъдимият получи наказание 1 година и четири месеца лишаване от свобода, след редукция.

Съдът определи едно общо наказание от 30 години "лишаване от свобода" при първоначален строг режим в затвор. Това наказание беше присъединено към неизтърпяната част от присъдата на рецидивиста за убийството на баба му.

Потърпевшата Галина заяви пред журналисти, че е доволна от присъдата, като се надява Георги да остане в затвора за дълго. Младата жена обаче бе категорична, че не е била гадже на рецидивиста, предаде "Флагман".

Присъдата на Бургаския окръжен съд може да бъде протестирана и обжалана в законовия 15-дневен срок пред Апелативния съд в морския град.