Повод за съдебното дело, бе излъчено на живо предаване по TV7 от хасковския хотел „Европа“ на 19 май 2011 г. Тогава водещият в ефир Николай Бареков обвини Георги Иванов в множество престъпления: 

"Тук има един кмет, който общува не с гражданите, а с Бога... Той се има за божество .... с цял поменик от престъпления ... крадец на църковни имоти ... имал незаконна вила в чашката на язовир "Клокотница" - това са само част от цитираните в съда изявления на Николай Бареков. Журналистът обявил също, че Георги Иванов крадял заплатите на работниците, имал хотели в Германия и апартамент в Лондон, Алексей Петров бил политическият му чадър, кметът бил луд човек".

Заради тези думи кметът на Хасково Георги Иванов заведе дело, като подаде и граждански иск срещу журналиста в размер на 1 лев. Преди година районните магистрати го уважиха и постановиха, че Николай Бареков е оклеветил Иванов.
Изпълнителният директор на TV7 обаче обжалва пред Окръжния съд. На последното заседание той заяви, че не се чувства виновен и че всичко, което е казал било в полза на журналистиката и хората. Бареков обясни, че всичко, което е съобщил, му е било казано от действащи депутати и прокурори от Хасково.

Решението на съдиите Милена Петева, Анна Петкова и Минка Китова обаче е в полза на кмета и не подлежи на обжалване.