Полякът бе обвинен и признат за виновен от разширения петчленен състав на съда, че на 6 септември 2014 г. се е опитал да изнесе през "Дунав мост 2" близо 200 кг хероин в ремаркето на товарния автомобил, който управлявал, предаде БНР.

Магистратите приеха твърдението на прокуратурата, че случаят е особено тежък и с голяма обществена опасност, че става въпрос за канал, съзнателно подготвен за трафик на хероин с висока концентрация и с висока стойност.

Намереният наркотик, чиято стойност се изчислява на близо 32 млн. лева, бе намерен при митническа проверка по метода анализ на риска в ремаркето на товарния автомобил, скрит в кашони с хавлиени кърпи от Турция.

Съдебният състав не уважи твърденията на адвокатите на Смаговски, че той е жертва на добре организирана група за разпространение на наркотици в Европа.

Адвокат Десислава Трифонова обяви, че присъдата ще бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд.

"Считаме, че към настоящия момент тя не е справедлива. Вярваме, че следващата инстанция ще изгради в себе си вътрешно убеждение, че Смаговски е невинен. Аз вярвам в това", допълни защитникът.

Задържаният наркотик, който се съхранява в склад в Агенция "Митници", ще бъде унищожен. Товарният автомобил, в който беше намерен наркотикът, ще бъде отнет в полза на държавата.