С протест пред Министерството на околната среда и водите природозащитници изразиха недоволство от решенията във ведомството под ръководството на служебния ресорен министър. Акцията бе организирана от коалиция "За да остане природа в България", предаде БТА.

Протестиращите смятат, че липсва воля за справяне с проблемите в сектора в полза на природата. Поводът за това мнение е решението на Националния съвет по биологично разнообразие отпреди седмица, свързано с приемането на природозащитни цели, касаещи и изграждането на автомагистрала "Струма".

Природозащитниците твърдят, че е приет проект на частна консултантска фирма, вместо на изготвено от учените предложение.

"Новият национален съвет по биологично разнообразие към МОСВ (в който действащи природозащитни организации бяха заменени със Съюз на ландшафтните архитекти, които са озеленители, без отношение към редки и защитени видове, и Натура 2000) обезсмисли месеци работа и отхвърли предложението на научната общност, за сметка на предложение, разработено от частна консултантска компания и така отложи отново за неопределено време решението на казуса с магистрала Струма", заявяват природозащитниците.

Снимка: БТА

Бившият вицепремиер по климатичните политики и министър на околната среда и водите в кабинета "Петков" - Борислав Сандов, обясни, че по негово време министерството се е водили изцяло съобразно европейските изисквания за опазване на дивата природа.

Природозащитниците не са съгласни също с кадровите решения в министерството. Един от примерите, който посочват, е освобождаването на директора на дирекция "Национален парк Рила" Владимир Милушев.

Снимка: БТА

Представител на МОСВ заяви на демонстрантите, че служебният министър може да се срещне с техни представители, но те отказаха. Вместо това обаче природозащитниците започнаха да скандираха "Мафия".

Ден по-рано стана ясно че директорите на "Национален парк Рила" и "Национален парк Пирин" са уволнени, а много от колегите на Владимир Милушев и Валери Мечев бяха разочаровани от действията на МОСВ.