Служебният министър на околната среда и водите д-р инж. Росица Карамфилова е освободила Владимир Милушев от поста директор на дирекция "Национален парк Рила". За това съобщи самият той в профила си във Facebook. 

В един от коментарите под поста Милушев посочва, че причините за уволнението му били отбелязани в два реда - "пропуски в контролната дейност, неефективно справяне със служебните задължения, липса на координация". Някои от приятелите и колегите коментират, че са разочаровани, и определят действието на МОСВ като "срамен и нагъл акт".

"За мен беше чест и отговорност да съм начело на дирекция "Национален парк Рила". Чест, защото планината означава много за мен и знам колко много тя означава и колко дава на още толкова много хора.  Беше, защото от днес вече не съм директор. Така реши служебният министър на околната среда и водите", пише Милушев и продължава:

"След тези 7 месеца, в които бях начело на администрацията на най-големия национален парк в България, искам да благодаря на всички, с които заедно работихме за доброто Рила и хората, свързани с планината. Благодаря, както на колегите в дирекцията на Парка, така и на всички хора извън Дирекцията, които подкрепяха нашата работа! Без всички вас нямаше да успеем да свършим толкова полезни неща".

По думите му по времето, в което той е бил директор на "Национален парк Рила" - от март до момента, са се осъществили редица дейности, свързани с опазването на природата, туризма, поминъка, свързан с планината, работата с обществото, както и подобряването на управлението. Публикува и пълен списък на всички постигнати цели.

"Много от изброените дейности предстои да се довършат. Разбира се, има и още много неща, които трябва да се направят. Вярвам, че новото ръководство ще има разума, волята и търпението да ги свърши в полза на планината и всички нас. От сърце им го пожелавам! Вярвам, че семенцата, които посяхме заедно ще продължат да растат", завършва поста си Владимир Милушев.

Публикацията за неговото освобождаване породи недоволство в приятели и колеги на вече бившия директор на "Национален парк Рила". Новината беше определена като "лоша".

"Кратката възможност за съвместна работа с Владимир Милушев бе истинското удоволствие. Протече в контекста на ползотворната дискусия, ясните цели и търсене на точките върху, които да се обединим, а не върху линиите, които ни разделят", споделя планинският гид Александър Серафимов.

По думите му с Милушев е успял да работи по "Устройствен проект за извършване на ски туризъм и спускане в НП Рила".

"Нуждата да се изготви този документ е крещяща от години насам, тъй като действащите в момента режими за преходите със ски в НП Рила са остарели, опасни и безотговорни. Само за сведения, всяко посещение със ски с колани в НП Рила според действащите изисквания, трябва да бъде одобрено от дирекцията на парка като движението е разрешено само по съществуващите маршрути, т.е. ако няма зимен маршрут, трябва да се панти и спуска по летния!!! С други думи няма никакво разбиране какво е лавиноопасен терен и как той влияе върху движението на скиора в планината", отбелязва Серафимов и добавя:

"Силно се надявам новата администрация на Национален парк Рила да продължи работата по този важен документ, за да го доведем до смислен финал. Ако това не се случи, предлагам ви тази зима да спазваме закона на 100% и да започнем да входираме масово запитвания за одобрение на нашите намерение всеки уикенд. Поне ще спомогнем за отварянето поне на 2 нови работни места в парка, които ще се занимават с подписване, подпечатване и принтиране на документ, който не върши никаква работа и не помага на никой".

Владимир Милушев беше назначен за директор на дирекция "Национален парк Рила", когато министър на околната среда и водите беше Борислав Сандов. Милушев е дългогодишен природозащитник и даде заявка да "опази неоценимото природно богатство на планината за бъдещите поколения". Управлението му на "Национален парк Рила" продължи 7 месеца. Колеги и приятели на Милушев са категорични, че работата му е била изключително ползотворна.