Директорът на "Национален парк Пирин" Валери Мечев също е бил уволнен от поста по заповед на служебния министър на околната среда и водите д-р инж. Росица Карамфилова. Това става ясно от публикация на Мечев в профила му във Facebook.

"За седем месеца отново бях директор на Национален парк Пирин. Много се колебаех дали да се върна на поста ,които заемах преди девет години. Не съжалявам, макар да знаех, че ще бъде за кратко", пише вече бившият директор.

Той благодари на хората, с които е имал възможността да работи в изминалите 7 седем месеца.

"Благодарен съм на хората, които ми гласуваха доверие, на хората, с които работихме с последователност и мисъл, осъзнавайки, че да има национални паркове и да се опазва, да се съхрани това богатство е мисия за всеки от нас. Това е кауза за бъдещето ни, за тези, които ще бъдат и утре", отбелязва Валери Мечев.

На поста директор той е назначен през март 2022 година от министър Борислав Сандов и поема управлението на парка със заявка да бъде балансьор между всички ползватели и изпълнителната власт в интерес на хората и природата.

"Пирин не е просто защитена територия. Пирин е кауза за едно съхранено бъдеще. С връщането ми на поста директор на ДНП "Пирин" поемам отговорността да защитавам обществения интерес съобразно законите, регулиращи управлението на защитената територия" - заявява Валери Мечев, цитиран от МОСВ, който е изпълнявал длъжността и в периода 2011-2013 г.

До момента конкретни причини за освобождаването му не са посочени.

Малко по-рано стана ясно, че и директорът на дирекция "Национален парк Рила" Владимир Милушев е бил уволнен от д-р инж. Росица Карамфилова. По думите на Милушев причините, които от МОСВ са посочили за освобождаването му са "пропуски в контролната дейност, неефективно справяне със служебните задължения, липса на координация".

Колеги и приятели на Милушев коментираха, че са разочаровани, и определиха действието на МОСВ като "срамен и нагъл акт".