Двадесет български пожарникари, които помагаха на гръцките си колеги в борбата с пожарите, се прибраха днес в България. Те бяха посрещнати от директора на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДБПЗН) на гранично контролно-пропускателен пункт ГКПП "Кулата". 

Още снимки ВИЖТЕ ТУК >>> 

Това е втората група от модула за предварително предислоциране на български пожарникари в Гърция, каза гл. комисар Александър Джартов. Инициативата е на Европейската комисия, а България участва за втора поредна година в нея, допълни той.

На терен са останали още 50 български пожарникари, които помагат на гръцките си колеги при борбата с огнената стихия на остров Корфу. Очаква се те да се приберат в събота, 5 август, каза още гл. комисар Джартов.

В програмата по линия на механизма за гражданска защита на ЕС са участвали около 500 пожарникари от 10 държави. По думите на гл. комисар Джартов българските екипи са добре подготвени и са представили страната на високо ниво. Той благодари на всички пожарникари, които са участвали в модула.

Ситуацията с пожарите в Гърция е тежка, разказа ръководителят на втората група пожарникари, които бяха в продължение на две седмици в южната ни съседка, гл. инспектор Петър Петров от РДПБЗН - Пловдив. По думите му, в момента ситуацията в областта на Солун, където е била дислоцирана групата, е сравнително спокойна, за разлика от южните части на Гърция. Той и колегите му са участвали в погасяването на четири пожара, съвместно с гръцките пожарникари.

Снимка: БТА

Ст. инспектор Георги Вълков от РСПБЗН - Шумен разказа, че са успели да помогнат на гръцките си колеги и са представили достойно България. Във втория модул участваха пожарникари от противопожарни служби от различни градове, посочи още той.

Това е вторият модул български пожарникари, който се включи в инициираното от Европейската комисия "Предислоциране на сили и средства за гасене на горски пожари в Република Гърция". Идеята се осъществява за втора година, а целта е превантивна, в съсредоточаване на сили и средства в страната, в която всяка година възникват големи горски пожари.

Снимка: БТА

Първият модул замина в началото на юли и помага на гръцките пожарникари в продължения на две седмици. Вторият модул, който днес бе посрещнат на граничния пункт "Кулата", бе изпратен в Гърция на 16 юли. Очаква се до края на седмицата в България да се завърнат и останалите 50 български пожарникари, които са в южната ни съседка.

На този етап не се предвижда изпращане на друг модул български пожарникари, каза още гл. комисар Александър Джартов. По думите му, в случай на нужда от допълнителна помощ за гръцките пожарникари, такава ще бъде оказана от българска страна.

Директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов

Снимка: БТА