По повод годишнината от рождението на Васил Левски президентът Румен Радев посети църквата "Св. Димитър Солунски" в Айтос, а след това и град Стралджа, за да поднесе цветя пред паметника на Апостола на свободата.

Снимка: БТА

"Изключително важно е точно в днешния ден всички политици, всички партии да се замислят за заветите на Апостола - какво ни обединява като народ, къде искаме да стигнем и как трябва да работим. Без единение около ясни национални цели и приоритети и принципи ние няма как да постигнем това единение. Нека днешният ден, мисля, че е точно на време, нашите политици дълбоко да осъзнаят тези завети. Пожелавам им успех и отговорност", заяви Румен Радев, цитиран от БНТ.

Който не разчита добре знаците на миналото, се изгубва в лабиринта на настоящето си и няма бъдеще, каза проф. Кирил Топалов в словото си по време на церемонията по отбелязване на 184 години от рождението на Васил Левски пред бюст-паметника на Апостола в Борисовата градина, организирана от Столичната община, предаде БТА.

Снимка: БТА

Няма друго име, не само от възрожденската епоха, а и от цялата история, което да предизвиква така безрезервно най-възторжени чувства, най-зареждащи с нравствен заряд мисли, посочи проф. Топалов

Той отбеляза, че Левски поставя първите и най-важните указателни знаци по пътя на народа си и те не само, че не губят своето значение, но и все по-често и по-силно доказват своята непреходна мъдрост. Ученият припомни част от тях - че, ако иска да бъде истински независим и уважаващ себе си народ, трябва се освободи или поне да направи достоен опит да се освободи сам, защото "който ни освободи, той и ще иска да ни зароби", че истински независим и уважаващ себе си народ може да живее само в държава, изградена на принципите на свободната народна воля, че чистата и святата република се изгражда само с чисти и свети съвести, че чистата и святата държава трябва да бъде такава за всички вери и народности, които я населяват, както и че те трябва да бъдат такива към нея.

И на Левски, както и на другите великани на нашето Възраждане, като че беше по-лесно да поставят знаците и първи да вградят в основите на този път своята саможертва, отколкото да убедят съотечествениците си да тръгнат по него, коментира проф. Топалов.

Днес ние трябва да разчитаме добре тези знаци, по тях нашият народ ще се учи най-добре от грешките на миналото и ще намира най-сигурния път към едно по-добро бъдеще, смята той. Защото, ако се научим да разчитаме знаците на Апостола както трябва, ще успеем да разчетем и какво ни казват онези въпросителни след последната дума, написана от него в тефтерчето му - "Народе?", отбеляза проф. Топалов.

Снимка: БТА

В тържествения ритуал по отбелязване на годишнината се включи и Гвардейският духов оркестър, а пред бюст-паметника бяха поднесени венци и цветя. По време на церемонията прозвуча и откъс от разказа "Заветът на Левски", свързан с майката на Апостола: "Ала пред лицето на света никога Гина Караиванова Кунчева не пророни сълзи по загиналия си син. И когато дълго след това някой я запитваше защо не раздаде жито за душата на покойника, тази велика майка отвръщаше: "Житото се раздава само за мъртъвци. А Васил ще живее вечно".

С гражданско поклонение на Къкринското ханче бяха отбелязани 184 години от рождението на Васил Левски. Пред барелефа на Апостола и вековния бряст, който е свидетел на залавянето му, в двора на ханчето, представители на институции и граждани се събраха, за да поднесат венци и цветя на признателност към делото на великия българин, предаде БТА.

Снимка: BulFoto

Къкринското ханче е емблематично място на памет с национално значение. Тържествено открито на 10 май 1931 г., то има честта да бъде първият музей в страната, посветен на делото на Апостола.

Днес то е от местата с висок посетителски интерес, защото тук българската история написа една от тъжните си страници - свършека на един свободен революционен живот и начало на безсмъртието, заяви в словото си директорът на Регионалния исторически музей в Ловеч Капка Кузманова, която припомни делото на Васил Левски и как се е стигнало до залавянето му в ханчето.

Снимка: БТА

По думите ѝ, оценявайки измеренията на неговата личност и дело, съратници, сподвижници и световници го наричат Апостол на свободата. А следващите поколения свободни българи издигат създателя на Вътрешната революционна организация като най-значимата фигура на българската национална революция.

Програмата на Къкринското ханче започна с изпълнения на самодейците от Народно читалище "Васил Левски - 1924 г." - с. Къкрина. В салона на читалището бе прожектиран документалният филм "Прослава на Левски" (1922 г.). Това е най-старият филм-хроника, заснет от Христо Константинов, за откриването на Къкринското ханче като музей.

Събитията, посветени на годишнината, продължават по-късно днес, от 17.30 часа, с панихида в храма "Успение Богородично" в Ловеч. След това е гражданското поклонение пред паметника на Апостола. В музей "Васил Левски" желаещите ще могат да присъстват на музикално-поетичен спектакъл, посветен на 184 години от рождението на Васил Левски. В него поети от страната, както и местни творци, ще рецитират свои стихове за Апостола, а изпълнители ще изпълнят песни по темата.

Снимка: БТА

В 10 часа във Варна пред паметника на Апостола в Морската градина бяха поднесени венци и цветя от Областния управител, Община Варна, политически партии и граждани. Заради епидемиологичните мерки поднасянето беше индивидуално и без официална военна част.

Вижте всички снимки ТУК>>>