Ромите, сред които пет деца, пристигнаха с полет от Париж, съобщи БГНЕС.
Групата ще прекара нощта в София, а утре сутринта ще бъде прехвърлена с друг полет във Варна, защото ромите са от този регион. 

Тези, които пожелаха да застанат пред журналистическите камери увериха, че се връщат доброволно в България, без да им е оказан натиск.
Други не пожелаха да отговорят на въпроси, дори заплашиха, че ще счупят фотоапаратите и видеокамерите на медиите.
Ромите обясниха, че разходите им дотук се поемат изцяло от Франция. На летището ги очакваше служителка от Агенцията за социално подпомагане.

Миналата седмица от Външно министерство заявиха, че се очаква да бъдат експулсирани 41 български роми през август и септември.

Прогонването на цигани от Франция буди "известно безпокойство" у Европейската комисия, заяви по-рано еврокомисарката по правосъдието и основните граждански права Вивиан Рединг, съобщи АФП.

Тя очаква от всички държави да зачитат правилата в ЕС в сферата на свободното движение, отказа от дискриминация и общите ценности на съюза, по-специално спазването на основните права, включително правата на хората от малцинствата.
"Ясно е, че онези, които нарушават закона, трябва да понесат последствията от това. Също така е ясно, че никой не трябва да бъде експулсиран, само защото принадлежи към ромската общност", посочва Рединг.

Френският президент Никола Саркози се опита да смекчи тона, приканвайки да се наблегне на възпитателната страна по проблема с несигурността и с членовете на ромската общност, предаде Франс прес. На заседание на правителството той поиска от министрите да наблегнат по-скоро на и възпитателния елемент, отколкото на опасенията и въпросите, и да приемат по-смело прекомерните и неоснователни критики за експулсирането на роми в Румъния.

Междувременно Франция призова ЕК да принуди Румъния да спре потока от роми, напускащи страната, заявявайки, че може да блокира влизането на Букурещ в Шенгенската зона, ако не го направи, съобщиха агенциите, цитирани от БГНЕС.

Френското правителство защити репатрирането на ромите, изтъквайки, че масовата емиграция от Румъния е станала европейски проблем.
Френският премиер Франсоа Фийон изпрати писмо до председателя на ЕК  Жозе Мануел Барозу, в което го моли да предприеме действия, за да гарантира, че 4 милиона евро от фондовете на ЕС, които Румъния получава всяка година, се използват за установяване на ромите.

Ромският въпрос не може да се свързва с интегрирането на Румъния в Шенгенското пространство, заяви румънският вътрешен министър Василе Блага, цитиран от Аджерпрес, пише БТА. Блага уточни, че Европейската агенцията за гранична сигурност Фронтекс смята, че не съществува и най-малък риск за влизането на Румъния в Шенген.

Нямаше отправен упрек от румънците към Франция, каза вечерта френският министър на имиграцията Ерик Бесон след среща с румънските държавни секретари за интегрирането на ромите и за обществената сигурност и реда. Ние ще си сътрудничим по-добре в реинтеграцията на румънците в тяхната страна, обеща той, цитиран от АФП.

Вижте видео от изявлението на върнатите роми


Франция изведе данни за престъпността на румънците в Париж. Министърът на вътрешните работи Брис Ортфьо заяви, че престъпленията на румънците в Париж са се увеличили миналата година със 138%.
Престъпленията, извършени от румънци през 2009 г., са били 3151 срещу 1323 през 2008 г. През първите 6 месеца на 2010 г. престъпността е нараснала с 51% спрямо първото полугодие на 2008 г., като 49% от престъпленията са били дело на непълнолетни румънци.