Цветан Василев предаде всички хора, които работеха за него, като абдикира, каза Бисер Лазов пред журналисти (в ляво на снимката). Той е основен свидетел на обвинението по делото за източването на КТБ.

Два дни след затварянето на КТБ Лазов пътувал до Виена, където се срещнал с Василев и му занесъл документи. Там разбрал от банкера, че той няма намерение да се връща у нас.

В разговора си с Василев, Лазов чул изречение, което го сринало. И не само него, а и всички, които били близки до банкера. Какво точно му казал Василев, Лазов засега отказа да отговори на медиите, предаде БТА. Обясни само, че останал с впечатлението, че Василев не го интересувало какво се случва с хората му.

Целият живец съм си дал за Василев, нямам неизпълнена задача. И като видях, че той няма намерение да се върне, отрече се от всички и имайки понятие за щетата, моето лично убеждение беше да спра да изпълнявам всички негови нареждания, да информирам всички власти, изтъкна Лазов.

Той беше категоричен, че никога в кабинета на Василев в КТБ не е виждал Делян Пеевски. Там бил само адв. Лазар Карадалиев, който през юли 2014 г. дошъл с екипа си и с охрана и седнал в кабинета на Василев.

Няколко пъти Лазов повтори, че отношенията на банкера с най-близкото му обкръжение били на основата на доверието. Но станало така, че "все едно Исус да привлече апостолите си, те да вървят с него и когато стане напечено, да не отиде на кръста, а да отиде другаде".

Как са били превъртани парите

Част от служителите на Цветан Василев са ставали подставени лица на фирми, разказа вчера във втората част от разпита си пред спецсъда Бисер Лазов. И допълни, че така се засвидетелствало доверието към банкера. А той им обяснявал, че това са доверени дружества, които ще донесат печалба. Именно чрез тези фирми били "превъртани" пари. А поставените лица не получавали нищо.

Една от големите сделки била придобиването на жп завода в София, който бил в ликвидация. Купени били стотици декари земя, а фирмата, през която минала сделката, получила добро реноме.

С друга фирма пък били купени акции на "Дунарит". Наложило се фиктивният й собственик да обяснява пред Финансовото разузнаване, че сделката е стабилна и е финансирана от банка. Така 5-6 години оставало усещането, че финансирането на инвестициите на Василев е нещо, което носи положителни резултати.

Лазов каза, че междувременно се е издигнал и влязъл в надзора на КТБ.

И целта на прокуратурата е...

Целта на прокуратурата по делото КТБ е обществото да разбере кой източи 7 млрд. лв. от банката и къде отидоха тези пари, коментира по време на изслушването вчера зам.-главният прокурор Иван Гешев. Той допълни, че ако Бисер Лазов потвърди показанията си пред разследващите, ще стане ясно как точно е фалирала банката.

Лазов е бил дясната ръка на Василев и предстои да чуем и за "политическите трепети" на банкера, заяви Гешев. Той беше категоричен, че ако Лазов потвърди показанията си от тях ще се чуят още имена на публични личности освен споменатите до момента на Иван Костов и дъщеря му Мина.

Иван Гешев заяви, че нямало как Бисер Лазов да бъде подсъдим, защото той не е бил част от хората, които са отпускали кредити в КТБ. Думите на прокурора дойдоха след изказване на един от адвокатите на Василев - Константин Симеонов, че Лазов трябва да е в основата на обвинението и да е подсъдим. Защитникът допусна, че прокуратурата може би амнистира свидетеля си.