Това, което стана с КТБ беше в резултат от един дълъг процес. Нищо от това, което се случи през периода 2011-2014 г. не е започнало в този миг, а е функция на едни отношения, започнали далеч назад. Така започна разпитът на основния прокурорски свидетел по делото КТБ Бисер Лазов. Той продължава повече от два часа и все още Лазов разказва как се запознал с банкера Цветан Василев, предаде БТА.

Част от подсъдимите са мои дългогодишни колеги, мислел съм си, че са и приятели. Цветан Василев е човек, на когото вярвах и споделях бизнес философията му. И много хора му вярвахме и на доверие изпълнявахме много задачи, което не е нормално за един бизнес процес, спомни си Лазов.

Той разказа, че през 1994 г. започнал работа в ЦКБ, а Цветан Василев идвал като клиент на банката в ролята си на шеф на финансовата къща "Фина С". Година по-късно Василев започнал работа като шеф на управление валутни операции в ЦКБ. Така Василев станал шеф на Лазов в банката. След това през 97-98 г. Цветан Василев поканил Лазов да работи в неговата финансова къща.

А в самата ЦКБ Лазов заварил голяма част от хората, които после работили в КТБ. Лазов приел да работи във "Фина С". Офисът на фирмата се намирал в центъра на София, а към Василев всички се отнасяли като с шеф. В същото време той продължавал да работи в ЦКБ, а финансовата къща по документи имала друг началник. Осъществявали се сделки с валута на фондовата борса и с държавни ценни книжа. Част от тях били с ЦКБ. Парите се носели с кола, която била охранявана. Трансферите били за милиони.

Лазов разказа, че Василев ясно му обяснил, че именно той е шефът. В разговорите с Лазов, Василев го посъветвал да се "имунизира" срещу сумите, които ще вижда. Така, за да се изкарат хиляда единици печалба се прехвърляли милиони в различни валути.

В дружеството на Василев били няколко фирми, сред които и "Бромак". Постепенно тези фирми станали близо 150 под една шапка. Важно било да има една каса и един счетоводител. Редовно се правели справки за всичко.

През цялото време Лазов имал усещането, че всички работели като уплашени. И така до 21 юни 2014 година.

Лазов си спомни, че през 1999 г. Василев напуснал ЦКБ и започнал работа в банка България Инвест (сега Алианц). Заедно с него се пренесли и други хора от ЦКБ. Така всички финансови операции също били пренесени. Но само за няколко месеца, защото Василев напуснал, тъй като шефовете на България Инвест не били съгласни да се работи по този начин. Изминало време и Василев отишъл в КТБ през 2000 година. В този период работата на фирмата рязко намаляла.

Василев бил поканен в КТБ от собствениците - 11 офшорни дружества. А в централата на ЦКБ в София Лазов виждал Иван Костов да се среща с Василев. След време Василев започнал да кани хора от ЦКБ, които да работят в КТБ, но част от тях отказали.

Бисер Лазов виждал много пъти Иван Костов при Цветан Василев. Веднъж Василев извикал Лазов да почака на кръстовището на бул. "Пушкин" и "Борис Трети". Спуснали се по локалното в посока "Пирогов" към сграда на бул. "Цар Борис Трети" и спрели, за да я огледат. Там дошла и дъщерята на Иван Костов - Мина.

"Гледахме сградата и Василев се ангажира негови дружества да я напълнят", посочи Лазов. Това станало през 2010 г., а в 2013 г. тя вече била пълна с офиси.

Шефът на КТБ разпоредил Бисер Лазов да комуникира с Мина Костова и тези взаимоотношения продължили до февруари 2013 година. Именно тогава вече всички фирми на Цветан Василев, които били 10, се поместили в сградата на бул. "Борис Трети". Освен това Цветан Василев разпоредил на Лазов да се види с Костов и Мина и посочил как да се осигуряват по 25 000 лева месечно на фирма на Иван Костов.

"Да намеря някакъв начин по договор да се получават тези пари месечно", заяви Лазов, цитиран от "24 часа".

Преди влизане в съдебната зала днес, Бисер Лазов обясни, че винаги се е опирал на истината. И по време на работата му с Василев, и сега. Всеки е нужно да извърви пътя си. Очевидно това ни завеща нашият началник, който абдикира, каза още Лазов.

Разказът на Бисер Лазов продължава.