В навечерието на годишнината от атентата срещу папа Йоан Павел Втори адвокатът на Сергей Антонов Джузепе Консоло представи у нас книгата си "Атентатът срещу папата. Истинската история".

Българинът, заедно с още двама сънародници, че е съучастник в подготовката на покушението срещу папата на 13 май 1981-а година. Като физически извършител е осъден Али Агджа.

Джузепе Консоло поема защитата на българина, след като много други се отказват. Още тогава той е убеден в невинността на Сергей Антонов и речите му пред съда са изключително пламенни.

"Искам да изправите поне отчасти несправедливостта - да изведете Сергей Антонов през главната врата", заявява в съда Джузепе Консоло.

Няма българска следа в атентата срещу папата, твърди той и в книгата. Днес преподавателят по конституционно право за пореден път отбелязва неправдата, извършена към българския народ.

"За мен най-драматичният момент бе, когато искането ми за освобождаването на Сергей Антонов бе отхвърлено", казва Джузепе Консоло пред БНТ.

Адвокатът посочи, че единственият политически персонаж, който помага много на България в този момент, е политикът Джулио Андреоти.

"Процесът на века", както го наричат, се случва на фона на последната фаза на Студената война. Книгата анализира съдебната сага, разглежда подробно аргументите на прокуратурата и защитата. Търси отговори. Защо именно Сергей Антонов се превръща в изкупителната жертва?

"Той беше слабото звено от веригата. С тази книга искам да кажа - не вярвайте на клеветите, а на истината", казва Джузепе Консоло.

Благодарност от името на целия български народ за усилията да защити честта ни, изрази президентът Румен Радев по време на срещата си с Джузепе Консоло.

На въпроса кой стои все пак зад атентата, Консоло е категоричен:"Агджа, Агджа, Агджа".

"Беше трудно. Но си струваше", казва в края на книгата Консоло. Посвещава я на новите поколения - за да може тази страница най-после да бъде затворена.

Книгата е издадена от Университетското издателство "Св. Климент Охридски". Представянето й е в рамките на традиционните Майски дни на културата на СУ. Проф. Джузепе Консоло е доктор хонорис кауза на СУ.

Книгата на проф. Джузепе Консоло "Атентатът срещу папата" сигурно не слага точка, но обезсилва окончателно аргументите на привържениците на т.нар. българска следа, отбеляза президентът /2002 - 2012/ Георги Първанов, който е автор на предговора към българското издание на книгата.

Книгата е убедителна със своя дълбок, силен и безпощадно точен анализ не само на процеса, но и на онова трудно и сложно време, в което той се състоя, каза още Първанов, цитиран от БТА. Той изрази признателност към проф. Консоло за неговия висок професионализъм, за мъжеството, силния характер и непоколебимата ангажираност, която е имал през цялото време.

Сред присъстващите на представянето бяха ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков, бившият служебен премиер Георги Близнашки, посланикът ни в Италия през 80-те години Райко Николов, управляващият посолството на страната ни в Италия през същия период Людмил Попов, бившият вътрешен министър Румен Петков, апостолическият нунций Анселмо Пекорари, председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова, дипломати, юристи, политици, преподаватели.

Изпълняващият длъжността директор на университетското издателство "Св. Климент Охридски" проф. Валери Стефанов отбеляза жеста на издаването на книгата и на гостуването на проф. Консоло като акт на припомняне на тези събития и продължаващ процес за изчистване името на България от онази стигматизация, която е наложена преди почти четири десетилетия. Той определи книгата като инвестиция в положителния образ на България. В нея освен съдебната сага е направено много добро описание и на общия геополитически фон, на който се развива процеса, посочи Стефанов. По думите му проф. Консоло с много точен поглед е вписал събитието в контекста на геополитическия сблъсък на ръба на 80-те години на миналия век.

Председателят на Българското дипломатическо дружество Филип Боков определи събитията от 1981 г. и последвалия процес като част от заключителните акорди на Студената война. Книгата показва до каква степен в онези условия масираната пропаганда можеше да оказва въздействие върху общественото мнение, каза Боков и допълни, че може да се направи аналогия с днешното време, когато пропагандата оказва не по-малко влияние върху обществата. Боков посочи, че книгата е повод и да си спомним, че имаше такъв човек като Сергей Антонов, чиито живот беше съсипан в разгара на Студената война.