За единия кандидат - Евгени Георгиев, гласуваха 5 от членовете на колегията – председателят на ВКС Лозан Панов, Красимир Шекерджиев, Цветинка Пашкунова, Атанаска Дишева и Олга Керелска.

За другия - Светлин Михайлов, гласа си дадоха само 2-ма - Севдалин Мавров и Боян Новански.

Седем от кадровиците гласуваха против и двете кандидатури.

Единият от претендентите трябва да получи поне 8 гласа, за да оглави СГС, който от около половин година е без титулярен ръководител, след като Калоян Топалов подаде изненадващо оставка.

Първият опит да бъде избран нов председател се провали заради заболяване на Михайлов, който представи документ, че е бил в Правителствена болница.

Преди гласуването пред съдебните кадровици Евгени Георгиев акцентира върху съдийското самоуправление и декларира, че не би управлявал еднолично СГС, предаде БНР. За свой приоритет той посочи справянето с програма "Натовареност", на първо място с повече съдебни зали.

Той беше разпитан за специализациите му в чужбина, както и за акциите му във фалиралата КТБ, които са били 58 на брой и ги е загубил след затварянето на банката.

Светлин Михайлов пък заяви, че е амбициран да направи СГС успешен съд. По думите му това е съд, в който се работи спокойно и няма интриги. Той отрече спекулациите около високия му жизнен стандарт. Според подадената от него данъчна декларация магистратът притежава около 1 млн. от инвестиции в имоти. Михайлов обясни, че е честен, че всички сделки са законни и призова да не се бърка личен и професионален живот.

Той беше председател на СГС преди години, но през 2009 г. не беше преизбран, тъй като срещу него течеше проверка за корупция. Тогава председателят на ВАС Константин Пенчев, който после беше омбудсман, а сега е конституционен съдия, заяви, че първият мандат на Михайлов е бил провал, а ако бъде избран отново, това ще е позор за съдебната система.

И двамата кандидати, които се самономинираха, имат своите критици. На фона на  съмненията за финансовото състояние на Михайлов, други пък подозират Георгиев в зависимости от чужди неправителствени организации, подпомагали проекти по линия на медиацията, с която той е бил ангажиран като съдия.