Възстановяваме и преместваме Паметника на Съветската армия, за да се помни миналото, но и за да кажем, че е време да тръгнем напред. Искаме да сложим ясна граница между паметниците на руснаците, загинали за свободата на нашата страна, които почитаме и, от друга страна, тотемите на съветския тоталитаризъм. Това се казва в позиция на "Продължаваме промяната" (ПП), публикувана на официалния им Facebook профил по повод началото на демонтирането на паметника.

Днес демонтирането на Паметника на Съветската армия продължава, снимки може да видите ТУК >>>

"Преди 33 години се разделихме с тоталитарната държава, с партийния комунистически апарат, с призраците на Студената война. Символите на този мрачен за България и света период обаче останаха непокътнати през всички тези години и заемат централно място в настоящето ни", се посочва в позицията.

"Убедени сме, че на най-почетното място в София трябва да има символи на свободата и независимостта на България, а не на преклонение пред чужда армия на несъществуваща отдавна държава. Вярваме, че ще вървим напред с увереността на научените исторически уроци. Дължим го на родителите си, и на следващите поколения българи", заявяват от ПП.

Снимка: БТА

Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира темата с отстраняването на паметника така: 

".... когато палят паметници на културата, имам друго виждане за историята... Трябва хората да имат възможност и лошото да виждат. Защото минава време, от младото поколение сега никой не си спомня мракобесната Държавна сигурност. Какво значи да си генерал-лейтенант Терзиев, шеф на Военно контраразузнаване. Като има такъв паметник, можеш да отидеш и да кажеш - ето този и ето тази армия вкараха българите в Белене, в Скравена, избиха цялата аристокрация или цялата най-напредничава част от българското общество, включително и кметове".

Снимка: Булфото