Средно по области 15 процента е броят на недействителните бюлетини, а 10-11-12 процента е контролираният и купен вот. В някои области като Видин, Монтана, Разград, Силистра и др. броят на недействителните бюлетини надхвърля 20% от общо подадените бюлетини за общински съветници. Това заяви Калин Славов, изпълнителен директор на асоциация "Прозрачност без граници".  

Резултатите от наблюдението в рискови секции показват доминиращ дял на организационните нередности и много силно влияние на купения и контролирания вот с акцент върху контролирания. Все повече гражданите гласуват по натиск на лидери на местни общности, на работодатели, на представители на местната администрация, изтъкна Ваня Нушева, програмен директор на асоциацията.

"Прозрачност без граници" представи днес изводите от наблюдението на местния вот и даде препоръки за гарантиране на почтеността на изборния процес, съобщи БТА.

Необходимо е отваряне на чувалите с бюлетините и анализ на какво се дължи този висок дял на недействителните бюлетини, каза Ваня Нушева.

Целта не е оспорване на изборните резултати, а да съставим ясна и безпристрастна картина за причините и да бъдат предприети необходимите мерки, добави тя.

Сред препоръчаните от "Прозрачност без граници" мерки са:

  • да се създаде избирателен регистър по настоящ адрес, администриран от ЦИК;
  • да се премахне възможността трети лица да променят регистрацията на неограничен брой избиратели;
  •  държавните институции да извършват своевременен контрол върху действията на местните власти.

От организацията отчитат, че изборният туризъм е изиграл важна роля за крайния резултат например в Бобошево, Кресна, Приморско.

Да има ли ограничения за даренията

На местните избори официално декларирани са 22 дарения от юридически лица в широк диапазон от 430 лева до 100 хиляди лева, диапазонът на даренията от физически лица варира между 5 лева и 50 хиляди лева, отчитат от "Прозрачност без граници". Според организацията е необходимо да се въведе ограничение на размера на даренията от юридически и физически лица и да се забрани финансирането от държавни фирми, изпълнители на обществени поръчки, концесионери, фирми от енергетиката, финансовия сектор, хазарта и неправителствени организации. Трябва да се търси и адекватно решение на въпроса за държавната субсидия.

Социологическо изследване на "Алфа Рисърч" по поръчка на "Прозрачност без граници" показва, че сред най-сериозните проблеми на местните избори е нежеланието на хората да участват в тях (посочено от 46 процента от запитаните), купуването на гласове (34,6 на сто), негативната кампания (28,6 процента) и липсата на дискусия по проблемите по места (16 на сто).