Обявено е частично бедствено положение в община Мизия заради поройните дъждове. Заради наводнен пътен участък, вследствие на дъждовете от тази сутрин, временно е спряно движението на камиони по пътя Враца - Оряхово, в участъка от Мизия. Тежкотоварните коли трябва да изчакват на място.

Дъждът е изровил настилката на улици в центъра на града, наводнени са къщи, градини и земеделски земи. На място работят аварийни екипи от "Гражданска защита" и АЕЦ "Козлодуй", които отводняват имотите.

Преди 4 години приливна вълна отнесе цели къщи в града и взе жертви.

Река Скът е в коритото си и не е преляла, въпреки обилния валеж тази нощ. Засега няма данни за пострадали хора в града, съобщиха от Областния кризисен щаб във Враца.

Досега няма данни за наводнения от дъжда или за пострадали хора в други общини и населени места. Обилните превалявания продължиха през цялата във Враца и други места в областта.

В Плевенско също положението е тревожно. Два язовира са под наблюдение, след като стената на единия беше отнесена, а ако прелее към другия ще се стигне до приливна вълна към с. Садовец. В Ракита хората са готови за евакуация, улиците са трудно достъпни даже за пешеходци.

Хора на над 70 години казват, че не са виждали такова неща.

"Искаме финансова помощ, едно кметство само не може да се оправи", казва пред bTV кметът.

В Червен бряг също има проблеми след последните валежи.

Временно е ограничено движението по път ІІІ-3701 Черни Вит - Тетевен поради свлечени земни маси, съобщиха от АПИ.

И днес ще вали, по-значително и на повече места в сутрешните часове. В 6 области от Централна и Северна България, както и в областите Стара Загора и Сливен, остават в сила предупрежденията от първа степен. Следобед валежите ще спират.

Вижте прогнозата тук >>