Социалните помощи се дават във фоайето на областната управа в Перник, а в селата Мещица и Дивотино - в пощенските станции. Хората получават парите в брой на базата на подадените молби за помощи и след представяне на лична карта.

"295 са обработените молби. Това са за Перник. 165 са обработените молби и днес хората могат да си получат парите в с. Дивотино. 147 са обработените молби в с. Мещица. Тъй като това са най-засегнатите места, там сме организирали каси, където на място да могат да бъдат изплащани тези средства и хората да не се затрудняват да идват до общината", каза областният управител на Перник Иво Петров.

Следобед на пресконференция социалният министър Тотю Младенов отчете, че почти 400 помощи са платени до 15.00 ч. По 325 лева са получили 342 жители на Перник, селата Дивотино и Мещица, 35 - на Радомир и 15 души от софийското село Мърчаево. В петък ще бъдат изплатени помощите на 25 жители на Владая.
До края на деня се очаква да приключи изплащането на помощите в Дивотино, Мещица и Радомир.

Всеки ден ще се изнасят нови списъци - сутрин и в 14.00 ч. Утре ще бъдат изнесени списъци с 250 нови плащания, уточни Младенов.

За да получат такава помощ, хората трябва да подадат молба до Агенцията за социално подпомагане. След това се извършва проверка от служители на агенцията. Молбите могат да бъдат подавани в едномесечен срок от настъпването на събитието. През вчерашния ден бяха подадени 1600 молби в Пернишко, Радомирско и София.

Кабинетът отпуска и 5 млн. лв. за ремонти, ако се наложи - за нов строеж на 3 детски градини в Перник и на основно училище в Радомир.

Общият размер на щетите в района е в рамките между 5 и 20 милиона лева. Това стана ясно по-късно през деня след заседание на кризисния областен щаб, на което присъства и президентът Росен Плевнелиев. 
Перник ще бъде с приоритет по кандидатстването по фонд „Козлодуй", обяви президентът Росен Плевнелиев. Той направи оглед на обществени и жилищни сгради, пострадали най-сериозно от трусовете.
Община Перник и областната администрация са внесли 4 проекта пред фонд „Козлодуй" и кандидатстват за рехабилитация на болницата „Рахила Ангелова", училища и детска градина, предаде Дарик. 73 са сградите в Перник,  които имат конструктивни дефекти, което значи, че трябва да бъдат съборени. 16 частни къщи в селата Мещица, Дивотино и Богданов дол също са в тежко състояние и подлежат на разрушаване.

Временно над 600 души са настанени в 32 фургона и 59 палатки, съобщиха от община Перник.
Държавният глава ще разговаря с министъра на отбраната, за да бъдат доставени в Перник още 30 фургона, 50 палатки и химически тоалетни за хора, които са останали без покрив над главите си. Още 20 допълнителни екипа с инженер-конструктори и оценители пристигат в града.

Със заповед от Министерството на образованието, учениците от община Перник няма да учат от днес до 8 юни.

Лекарският кабинет на кардиолозите е в Младежкия дом, каза в интервю за „Фокус” д-р Димитър Димитров. Той, д-р Евгени Георгиев и две медицински сестри преглеждат от перничани със сърдечни проблеми.
„Това са предимно сърдечно болни пациенти, при които вследствие на стреса от земетресението оплакванията са се увеличили. Измерваме им кръвното налягане, правим кардиограма и ултразвук на сърцето", обясни лекарят.
Пациентите са на възраст от 30 до 75 години.
Най-честите оплаквания са сърцебиене и болки в гърдите. При две от жените се установило, че имат проблем със сърцето и били насочени за специализиран преглед в София.
Имало хора със сърдечна недостатъчност, които също били насочени за лечение.

"Повечето пациенти бяха изпратени за допълнителни изследвания като велотест, работна електрокардиографска проба, която се прави, за да се види как работи сърцето по време на натоварване”, посочи д-р Димитров.